ER DET IKKE?: Jo da, lurer du på hvor det er blitt av pappaen til Linus i Svingen, så skal du ta en tur til Trøndelag Teater, der skuespiller Anders Mordal dukker opp som folkefienden Dr. Stockmann. Foto: Tom E. Østhuus.
ER DET IKKE?: Jo da, lurer du på hvor det er blitt av pappaen til Linus i Svingen, så skal du ta en tur til Trøndelag Teater, der skuespiller Anders Mordal dukker opp som folkefienden Dr. Stockmann. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

Pappaen til Linus blir folkefiende

Sjekk hvor det er blitt av tullete Marvin fra TV-suksessen «Jul i svingen».

||| TRONDHEIM (Dagbladet): Når Trøndelag Teater har premiere på Henrik Ibsens «En folkefiende» 29. januar, dukker skuespiller Anders Mordal opp i hovedrollen som Dr. Stockmann

- Det kan godt være at noen forbinder meg med Linus-pappa Marvin når de ser meg i Ibsen-stykket, men det gjør ingenting, sier skuespilleren Anders Mordal til Dagbladet.

- Hvis jeg trekker meg litt ut av det og ser det fra utsida, så synes jeg det er morsomt at det er Marvin som spiller Dr. Stockmann. Det er en glimrende ide!

- Det er likevel litt av et rolleskifte?

- Ja, det er litt av en overgang, men det er faktisk noen likhetstrekk mellom han derre gærne Marvin og Dr. Stockmann, sier Mordal.

LikheterSelv om rollefigurene skiller ganske kraftig lag, så mener han de har det til felles at de er snille og velmenende. De er glade i barna sine. De er distré og de trenger sterke kvinner rundt seg for i det hele tatt å stå oppreist.

- De har kanskje til og med samme form for humor.

- Og så er de vel begge ganske sære?

- Ja, de skiller seg ut. Marvin er ingen beinhard idealist som går til kamp mot samfunnet, men han har sin rare verden som setter han litt på siden, sier Mordal.

Populær«Jul i svingen» er en populær julekalender i Norge, men serien er også dubbet til mange forskjellige språk og vist i flere andre europeiske land.

- Det har vært fantastisk morsomt og jeg har fått utrolig mange hyggelige reaksjoner både fra barn og voksne på rollen som Marvin, sier Mordal.

Trøndelag Teater går han inn i en mer alvorlig rolle.

Ytringsfrihet- Jeg tror «En folkefiende» har mye å si oss i dag. Det handler jo om demokratiet; om hvordan man skal beholde ytringsfriheten når man har makten i samfunnet mot seg.

- Kjenner du deg igjen?

- Ja, absolutt, og samfunnet trenger folkefiender som står på det som er riktig, selv om alle andre kjemper imot. Jeg tror det er en del av evolusjonen, sier Anders Mordal.

Hovedscenen«En folkefiende» er en av hovedsatsingene til Trøndelag Teaters nye teatersjef Kristian Seltun. Han setter stykket opp på Hovedscenen, der det faktisk er 10 år siden sist det ble vist en Ibsen-oppsetning.

Carl Jørgen Kiønig har regien.

På rollelista finner vi ellers Marianne Meløy (fru Stockmann), Silje Storstein (Petra), Trond-Ove Skrødal (Peter Stockmann), Harald Brenna (Morten Kiil), Øyvind Brandtzæg (Hovstad), Hans Petter Nilsen (Billing), Pål Christian Eggen (Horster) og John Yngvar Fearnley (Aslaksen).