Pappafella

Fortsatt står 6500 fedre uten rett til foreldrepenger.

SKILLER FAR OG BARN: At fedre ikke har selvstendig rett til foreldrepenger er lovstridig forskjellsbehandling, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Scanpix
SKILLER FAR OG BARN: At fedre ikke har selvstendig rett til foreldrepenger er lovstridig forskjellsbehandling, skriver innleggsforfatterne. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| FØDSELSPERMISJON: Fra 1. juli vil 1500 flere fedre få rett til fedrekvote, etter at Jens Stoltenberg har foretatt de siste kosmetiske endringer av regelverket for foreldrepenger. Men fortsatt vil 6500 fedre sitte på reservebenken uten rett til foreldrepenger, til tross for at de selv oppfyller kriteriene for opptjening.

Hvordan er dette mulig? Jo, fordi det i dag stilles aktivitetskrav til mor. Om mor er ufør etter en trafikkulykke og dermed ikke har vært i stand til å opparbeide seg rett til foreldrepenger, vil fars rettigheter også automatisk falle bort. Dette er som om kvinners rett til sykepenger skulle gjøres avhengig av partnerens yrkesaktivitet før hun ble syk. Her foregår det en forskjellsbehandling på grunnlag av kjønn som er helt uakseptabel.

VALGET MELLOM selvstendige rettigheter for fedre eller en fortsatt utvidelse av fedrevoten har vært et dilemma for regjeringen.  Men det er først og fremst et økonomisk dilemma og ikke et ideologisk. Det vil anslagsvis koste 600-700 millioner årlig å gi alle fedre selvstendige rettigheter, mens det kostet 320 millioner å utvide fedrekvoten til 10 uker. Valget synes dermed enkelt for en regjering som ikke våger å fronte at viktige likestillingstiltak også koster penger. En utvidelse av fedrekvoten kommer bare dem til gode som allerede har muligheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer