Pappakukker, døde fostre og morkaker

Febrilsk tabujakt i nye ungdomsbøker.

<strong>TABUER:</strong> - En estetisk innvending mot flere av ungdomsbøkene som anmeldes i dag, er nettopp et manglende måtehold når det gjelder tematikk, skriver Cathrine Krøger. Her er omslagene til tre av de nyeste ungdomsbøkene, som du kan lese anmeldelsene til ved å klikke på linken under.
TABUER: - En estetisk innvending mot flere av ungdomsbøkene som anmeldes i dag, er nettopp et manglende måtehold når det gjelder tematikk, skriver Cathrine Krøger. Her er omslagene til tre av de nyeste ungdomsbøkene, som du kan lese anmeldelsene til ved å klikke på linken under. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag anmelder Dagbladet nye ungdomsbøker. Les anmeldelsene her.

FREDAG 20. mars blir det klart hvem som vinner Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

De nominerte er Bjørn Sortland med «Alle har eit sultent hjerte», Sverre Henmo med «Natt på Frognerbadet» og Tor Fretheim med «Ingen ild tenner stjernene». Det er ikke overraskende. Som dagens ungdomsbokanmeldelser også viser, er dette bøker som holder et høyt kunstnerisk nivå.

NÅR DET GJELDER Fretheims roman, får Trond Giske anledning til å vise hvor dristig han er. Boka er kontroversiell. Den ble skrevet med støtte fra foreningen Leser søker bok, og satt opp på lista over anbefalte bøker for ungdomsskolen. Det ble det bråk av. Vi må anta at det spesielt gjelder sekvensen der lille Matz avslører hvorfor han er døende av aids. Det begynte med at han satt på pappas fang, og pappa fylte ham med «pappakukken». «Jeg gikk i stykker. Revnet. Det rant nedover bena mine. Etterpå så jeg at det var rødt blod og hvitt slim».

Da Ola A. Hegdal i vinter rykket ut mot overdrevent mye vold og sex i ungdomslitteraturen, brukte han Fretheims roman som eksempel på en bok som gjorde ham fysisk uvel.

«Når man ser det på den måten, er jeg enig at det er forferdelig sterk kost,» svarte Fretheim. Men var likevel mest opptatt av at boka hadde så mye annet vakkert ved seg. Rune Belsvik fikk liknende reaksjoner på barneboka «Tjuven». Han avviste kritikken helt. Med støtte fra sin forlegger Anders Heger, forfatterkolleger og barnebokarbeidere brukte han samme argumentasjon: Det er jo kunst.

UNDERFORSTÅTT ligger det i dette at estetiske tekster er hinsides godt og ondt. Og en uttalt oppgitthet over at kritikere er opptatt av noe så banalt som innholdet i barne- og ungdomslitteratur. Men går det an å skille form og innhold? En estetisk innvending mot flere av ungdomsbøkene som anmeldes i dag, er nettopp et manglende måtehold når det gjelder tematikk. Død, stoff, kriminalitet, prostitusjon, voldtekt, nedgravde fostre, blodskam, incest, menstruasjonsritualer og bortkomne morkaker. Gjerne alt på en gang. Samt noen tenåringsgraviditeter sånn for sikkerhets skyld. Da synes alt å være dekket.

AUSTRALSKE Shaun Tans «Fortellinger fra ytre utkant» holder et særdeles høyt kunstnerisk nivå. Den tar opp viktige eksistensielle temaer på en så finurlig måte at en ung leser utfordres estetisk. Og vi slipper den påtrengende kretsingen rundt alt som er «tabu».

Nå skal det ikke sies at denne ekstreme problemfikseringen er et særnorsk fenomen. Men det er muligens et nordisk. Det går vel også an å minne om at Belsvik og Fretheim er godt voksne menn som startet sine beundringsverdige karrierer på syttitallet. Da var det gjengs oppfatning at mennesket blir fritt og friskt om bare alle tabuer brytes. Her er det muligens på tide med en justering.

PÅ ARKs NETTSIDER ligger «Ingen ild tenner stjernene» til salgs under kategorien «Tilrettelagt litteratur. Enkel tekst. Ti til tolv år.» Mer virkelighetsfjernt og misvisende kan det knapt bli. Men for all del: Våg ikke å si det høyt. For enda mer tabu enn å skrive om det tabubelagte, er det å driste seg til å kritisere dristigheten. I hvert fall med det argument at dette må barn og unge bli spart for. Ingenting synes mer provoserende for barne- og ungdomsbokforfattere enn henvisninger til en ung lesers reaksjon på en tekst.

DET ER er irrelevant. Det truer den kunstneriske frihet. Og enda verre: Det truer den hellige ytringsfrihet. Det er tabu, det.

LES OGSÅ:
Disse bøkene selger best akkurat nå
Flere bokanmeldelser
Dagbladet.no/litteratur

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer