Pappakukker, døde fostre og morkaker

Febrilsk tabujakt i nye ungdomsbøker.

TABUER: - En estetisk innvending mot flere av ungdomsbøkene som anmeldes i dag, er nettopp et manglende måtehold når det gjelder tematikk, skriver Cathrine Krøger. Her er omslagene til tre av de nyeste ungdomsbøkene, som du kan lese anmeldelsene til ved å klikke på linken under.
TABUER: - En estetisk innvending mot flere av ungdomsbøkene som anmeldes i dag, er nettopp et manglende måtehold når det gjelder tematikk, skriver Cathrine Krøger. Her er omslagene til tre av de nyeste ungdomsbøkene, som du kan lese anmeldelsene til ved å klikke på linken under. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag anmelder Dagbladet nye ungdomsbøker. Les anmeldelsene her.

FREDAG 20. mars blir det klart hvem som vinner Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

De nominerte er Bjørn Sortland med «Alle har eit sultent hjerte», Sverre Henmo med «Natt på Frognerbadet» og Tor Fretheim med «Ingen ild tenner stjernene». Det er ikke overraskende. Som dagens ungdomsbokanmeldelser også viser, er dette bøker som holder et høyt kunstnerisk nivå.

NÅR DET GJELDER Fretheims roman, får Trond Giske anledning til å vise hvor dristig han er. Boka er kontroversiell. Den ble skrevet med støtte fra foreningen Leser søker bok, og satt opp på lista over anbefalte bøker for ungdomsskolen. Det ble det bråk av. Vi må anta at det spesielt gjelder sekvensen der lille Matz avslører hvorfor han er døende av aids. Det begynte med at han satt på pappas fang, og pappa fylte ham med «pappakukken». «Jeg gikk i stykker. Revnet. Det rant nedover bena mine. Etterpå så jeg at det var rødt blod og hvitt slim».

Da Ola A. Hegdal i vinter rykket ut mot overdrevent mye vold og sex i ungdomslitteraturen, brukte han Fretheims roman som eksempel på en bok som gjorde ham fysisk uvel.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer