Pappaperm for alle

Fedre som faller utenfor fedrekvoten er lei av å bli behandlet som utskudd uten rettigheter.

FALLER UTENFOR: I dag er det en gruppe fedre som faller helt utenfor fedrekvoten, som ikke har krav på en eneste dag sammen med babyene sine, utover to uker fri i forbindelse med fødsel, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
FALLER UTENFOR: I dag er det en gruppe fedre som faller helt utenfor fedrekvoten, som ikke har krav på en eneste dag sammen med babyene sine, utover to uker fri i forbindelse med fødsel, skriver artikkelforfatteren. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I 2013 går vi som samfunn langt for at fedre skal ta ut permisjon, eller fedrekvote som det heter, når de får barn. Nå nærmest tvinges familier til å sette av 14 uker til fars permisjon, og hvis ikke denne tiden tas ut, går den tapt. Det kan man selvfølgelig mene mye om - det er ikke alle familier dette passer for. Men dette er faktisk ikke det største problemet med dagens fedrekvote. Regjeringen sier klart og tydelig at fedre er viktige, men det finnes noen fedre som ikke fortjener tid sammen med barnet sitt i det hele tatt. Vi snakker ikke om fedre som sitter i fengsel, barnemishandlere eller psykisk syke. Vi snakker om helt vanlige, hardtarbeidende fedre.

I dag er det nemlig slik at det er en gruppe fedre som faller helt utenfor, som ikke har krav på én eneste dag sammen med babyene sine, utover to uker fri i forbindelse med fødsel (som kan være 100 prosent ulønnet med mindre bedriften tilbyr en bedre ordning). Dette gjelder familier der mor av en eller annen grunn ikke har jobbet seks av de siste ti måneder før fødsel. Det kan være at mor studerer, at hun velger å være hjemmeværende, at hun er i ferd med å lære seg norsk, at hun ikke har vært i stand til å jobbe, at hun var i ferd med å bygge opp selvstendig næring eller at bedriften hun jobber i har gått konkurs. «Dersom mor ikke har rett til foreldrepenger og har mottatt engangsstønad, har ikke far rett på fedrekvote», heter det i forskriftene.Og da spiller det liten rolle at far har jobbet i alle år, betalt sin skatt og bidratt til samfunnet. Han har ingen rettigheter. Familien blir avspist med en engangssum på skarve 35 263 kroner, mens alle andre familier får opptil 394 000 kroner for ett år fra staten pluss feriepenger. I tillegg får mange dekket ekstra lønn fra arbeidsgiver. På den måten blir fallet stort for fedre som er i full jobb, og som ønsker tid sammen med barnet sitt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer