Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ricky Gervais - «Humanity»

Par forlot salen da Gervais tullet med døde babyer: - Han går med vilje dit det gjør vondt, sier humorforsker

Par advarer mot vitsen til Ricky Gervais. - Vit hva du går til, sier humorforsker Kai Hanno Schwind til Dagbladet.

KRITISERES: Skuespiller og komiker Ricky Gervais har fått kritikk for å ha kommet med en vits om en død baby under et show. FOTO: Danny Moloshok / Reuters / NTB Scanpix
KRITISERES: Skuespiller og komiker Ricky Gervais har fått kritikk for å ha kommet med en vits om en død baby under et show. FOTO: Danny Moloshok / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Skuespiller og komiker Ricky Gervais er midt i en turne med showet «Humanity», som kommer til Norge i september. Nå får han sterk kritikk fordi showet inneholder en vits om en død baby.

Sands NI, en organisasjon for etterlatte etter dødfødsler og krybbedød, publiserte en advarsel mot showet på sin Facebook-side. Der skriver de at de hadde blitt kontaktet av et par som hadde mistet barnet sitt, og som satt i salen da Ricky Gervais var i Belfast.

- De har bedt oss om å fortelle andre etterlatte foreldre som vil dra på showet, om at det er en vits om døde babyer som opprørte paret så mye at de måtte dra derfra, skriver organisasjonen.

Oppfordrer til å trekke vitsen

Til Belfast Live forteller Suzi Gourley, som valgte å forlate showet med ektemannen Ryan før det var ferdig, at hun ikke hadde forventet en slik spøk fra noen.

- Jeg vet at folk tar ting forskjellig, og jeg vet at vi er veldig følsomme nå, men å spøke med at en baby er død er bare helt feil, sier Gourley.

Hun oppfordet også komikeren til å fjerne vitsen fra showet.

- Vær så snill å tenk på publikummet ditt. Jeg er garantert ikke den eneste som satt der som ikke syntes noe om dette, sier Gourley.

Temaer å tulle med

Etter kritikken om vitsen, har Ricky Gervais publisert flere twittermeldinger om diskusjonen.

- «Er det et tema man ikke bør tulle med?», er ikke et mer tåpelig spørsmål enn «Er det noen temaer man ikke skal snakke om», skriver han i en twittermelding.

I en annen skriver han, «Alle vitser bør forbys i tilfelle noen blir krenket. Kjør debatt».

- Vit hva du går til

Førsteamanuensis og humorforsker ved kunst- og kommunikasjonshøgskolen Westerdals, Kai Hanno Schwind, forteller at han har fulgt Ricky Gervais i lang tid.

- Skal man slutte å tulle med sensitive temaer i frykt for å støte noen?

- Han går med vilje dit det gjør vondt, og er veldig reflektert rundt nettopp dette. Det kan være lurt å sette seg inn i materialet og tematikken Gervais vanligvis jobber med, før man går på et av showene. Vit hva du går til, sier Schwind.

- Gervais er også flink til å påpeke at dersom du føler deg støtt, betyr ikke det nødvendigvis at du har rett. Et annet eksempel er Sigmund Freud (psykoanalysens grunnlegger red.anm.) som reflekterer rundt hvordan humor er noe man har som sosial interaksjon i samfunnet for å takle ting som skremmer oss. Galgenhumor hjelper, til tross for at det kan gjøre vondt. Man føler en lettelse ved å le, fortsetter Schwind.

Humorforskeren mener at det er helt legitimt å forlate salen.

- Det er helt fint å være uenig i det en komiker gjør, men med Gervais vet man litt hva man får. Han vet om det moralske ansvaret han har, og gjør ikke slikt for å sjokkere, men for å ta opp ubehaget i temaene , sier Schwind og legger til:

- Samtidig er jo «walkouts» god PR.

Ricky Gervais er for mange kjent for rollen som David Brent i komiserien «The Office», som han skrev og regisserte med makkeren Stephen Merchant. De to laget også tv-serien «Extras».