Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Par i teater

I kveld står Andrine Sæther på scenen i urframførelsen av Jon Fosses «Dødsvariasjonar» på Nationaltheatret. På en annen scene i samme hus spiller kjæresten Lars Lillo-Stenberg. Men de kommer ikke unna bestekompis Axel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler at jeg vender hjem når jeg arbeider med teateret, sier Lars Lillo-Stenberg (39).

Som sønn av skuespiller Per Lillo-Stenberg er han kjent med teatret.

Han har det musikalske ansvaret og spiller også i Prøysen-stykket «Kjæm æiller att!» på Nationaltheatret. På en annen scene samme sted står kjæresten Andrine Sæther. Hun har rollen som den unge kvinnen som opplever at datteren begår selvmord i Jon Fosses «Dødsvariasjonar».

Lei for kritikker

Mellom slagene på teateret har Lillo-Stenberg tatt med seg Axel Olsen (39) og Andrine Sæther i studio. Her har de lest og lekt med tekstene fra boka til Lillo-Stenberg «Så lenge det er tvil er det håp». Lydboka kommer denne måneden. Diktsamlingen ble slaktet av Dagbladet og Aftenposten.

- Det tok jeg meg litt nær av, sier Lillo-Stenberg.

- I alle år har kritikerne påpekt at de tåler å høre stemmen min fordi tekstene har kvalitet. Når ikke tekstene holder mål, blir det ikke så mye igjen.

Men Lars får støtte fra bryggesjauer og barndomsvenn Axel Olsen, som synes det er mange lag i tekstene. Han leser dem med stor innlevelse.

- Jeg blir rørt av mange av Lars' tekster. Det er gjenkjennelse og en slags uhyggelig trygghet i dem, sier han.

Hver sin scene

Andrine, på sin side, har blitt kjent med nye sider av Lars.

- Tekstene er uløselig knyttet til deLillos, og jeg ville gjerne frigjøre dem. Det var spesielt å høre en kvinnestemme lese diktene uten de vante fraseringene - og Axel - han er et kjempetalent!

Lars og Axel har vært bestevenner siden tenåra. Andrine og Lars møtte hverandre for første gang for 4- 5 år siden, og har vært kjærester et halvt år.

- Jeg har sneket meg inn på hovedscenen for å se Prøysen-stykket, sier Andrine.

- Hva synes du om Lars' skuespillerprestasjon?

- Det har jeg sett for lite av til å si. Men han gikk veldig fint og slapt over scenen. Enda slappere enn han gjør til vanlig, ler hun.

Likhetstrekk

«Kjæm æiller att!» er en kollektiv indre reise i Alf Prøysens forfatterskap, der noveller, lørdagsstubber, viser og regler er smeltet sammen. Prøysen framstår i en mørkere utgave enn ellers.

- Dette er ikke noen koselig Prøysen, men mye bitterhet, sårhet, usikkerhet og misunnelse. Sangen «Du skal få en dag i mårå» er kanskje en trøstesang, men i dette stykket stiller teksten spørsmål om man noensinne får en dag i mårå som rein og ubrukt står, sier Lars.

Lars og Andrine er samstemte om at det finnes likhetstrekk mellom Prøysen og Fosse:

- Det handler om menneskene - om det store i de små livene våre.

Andrine Sæther har spilt i tre Fosse-stykker, og hun finner en slags ro i dramaene:

- Han er opptatt av mennesker som leter etter skyld. Men ingen har skyld. Menneskene gjør så godt de kan, sier hun.

På grunn av spilleplaner som kræsjer, får de ikke sett så mye til hverandre, enda de spiller i samme hus.

- Vi møtes i kantina og spiser lunsj. Jeg er på en måte gjest på teateret, og synes det er stas å være der. Mens for Andrine er det mer hverdag, sier Lars.

- Og så utveksler vi erfaringer og snakker teater. Det kan nesten bli for mye teaterfag, sier Andrine.

VENN OG KJÆRESTER: Lars Lillo-Stenberg jobber sammen med kjæresten Andrine Sæther og vennen Axel Olsen.Foto: TRULS BREKKE
Hele Norges coronakart