Par på tv

Når «Det Norske Hus» på TV3 omtales som et dyptgravende aktualitetsprogram, er det å ta veldig hardt i.

At den gjennomkommersielle såpeserie-kanalen faktisk koster på seg en hel times redaksjonell satsing, er positivt.

Temaene i første runde var kommersielle til tusen - og ganske så forutsigbare: Hasjrøyking blant unge rekrutter i Forsvaret, mislykket NORAD-prosjekt - og sex i norske hjem. «Snart skal Jan se sin egen kone ha sex med en annen mann,» lokket programleder Per Henrik Stenstrøm.

Jan og Siri fra Bergen kjørte til Knut og Hilde i Hardanger. Der spiste de pitabrød, satt i badstua og hadde sex med hverandre. Svigers passet på unga.

Reportasjen om partnerbytte var helt ok. Ikke spekulativ, heller litt småkoselig. De frisinnede vestlendingene virket som greie folk. At partnerbytte skjer i landet, sjokkerer neppe noen.

Anonym?

Det rareste var ikke at vestlendingene hadde kropper, men at de ikke hadde hoder. Det vil si, de hadde ansikter og øyne noen ganger, andre ganger ikke. En pussig, svært halvhjertet anonymisering.

Studiosamtalene mellom reportasjene var særdeles slappe og uinteressante. Og hvorfor stiller Stenstrøm med to nervøse assistent-debattledere? Tre programledere og to studiogjester?

TV3-satsingen er en harry light-lilleputt-utgave av TV 2s «Rikets Tilstand» og NRKs «Brennpunkt» som byr på reelle avsløringer. «Det Norske Hus» kan bli et greit «slik lever noen i Norge nå»-program hvis de meningsløse studiooppfølgingene droppes.

Myggen igjen

Norge elsker Myggen. Derfor får Håvard Rems bok om Erik Mykland utrolig mye oppmerksomhet. «Redaksjon 21» brukte mest tid på fotballsparkeren, og noen minutter på den kritiske situasjonen i Midtøsten.

Fotballseansen var passe vellykket. Knut Olsen forsøkte så godt han kunne å lokke Myggen og Rem til å fortelle rabagasthistorier. Kom igjen, vær litt rampete nå, please, var Olsens prosjekt. Myggen var kul og «litt lei av de greiene der». Myggen gidder ikke være klovn på kommando.

trude.ringheim@dagbladet.no