LEDER

Paradis for de søkkrike

Sentralbanksjef Øystein Olsens myke holdning til skatteparadiser er i realiteten en politisk handling som ligger utenfor bankens virkeområde.

PÅ VEI INN?: Det er vanskelig å forstå hvordan Nicolai Tangen kan tiltre jobben som oljefondsjef slik saken nå står. Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock
PÅ VEI INN?: Det er vanskelig å forstå hvordan Nicolai Tangen kan tiltre jobben som oljefondsjef slik saken nå står. Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Uten skatter finnes det ingen sivilisasjon. Uten en rettferdig fordeling av skattebyrden er det ikke mulig å bygge - eller opprettholde - en velferdsstat. Hvis de rikes skattefordeler blir for store eller åpenlyse, svekker det viljen til å opprettholde et høyt skattenivå for vanlige folks inntekter. Det hele handler om en krevende balanse mellom økonomisk motivering, skattekonkurranse mellom landene og den tillit det politiske og økonomiske systemet er avhengig av. Skatteparadiser er svarte hull som ødelegger økonomisk balanse og politisk tillit. Derfor er disse snylterstatene blitt så sentrale i konflikten rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

Nicolai Tangen er en vellykket forvalter av investeringsfond som hovedsakelig benytter seg av fordeler som finnes i skatteparadiser. Det er ikke påvist noen ulovlige disposisjoner, men det er heller ikke noe hovedpoeng når det gjelder stillingen Tangen er ansatt i. Av Norges Banks omfattende redegjørelse til sitt eget representantskap, framgår det tydelig at Tangen-systemets bruk av offshoreselskaper er skattemotivert. Videre framgår det at denne bruken vil fortsette, også når det gjelder store deler av Tangens personlige formue. At han setter venner og kolleger inn som forvaltere og styremedlemmer for å markere at han ikke styrer direkte, er ikke en troverdig manøver. Med Tangen får Norges Bank og oljefondet en leder som neppe kan få særlig tillit i arbeidet med å stanse pengeflukten til skatteparadiser. Det er vanskelig å forstå hvordan Tangen kan tiltre jobben slik saken nå står.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer