LEDER

Paradis for de søkkrike

Sentralbanksjef Øystein Olsens myke holdning til skatteparadiser er i realiteten en politisk handling som ligger utenfor bankens virkeområde.

PÅ VEI INN?: Det er vanskelig å forstå hvordan Nicolai Tangen kan tiltre jobben som oljefondsjef slik saken nå står. Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock
PÅ VEI INN?: Det er vanskelig å forstå hvordan Nicolai Tangen kan tiltre jobben som oljefondsjef slik saken nå står. Foto: Jeff Gilbert/Shutterstock Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Uten skatter finnes det ingen sivilisasjon. Uten en rettferdig fordeling av skattebyrden er det ikke mulig å bygge - eller opprettholde - en velferdsstat. Hvis de rikes skattefordeler blir for store eller åpenlyse, svekker det viljen til å opprettholde et høyt skattenivå for vanlige folks inntekter. Det hele handler om en krevende balanse mellom økonomisk motivering, skattekonkurranse mellom landene og den tillit det politiske og økonomiske systemet er avhengig av. Skatteparadiser er svarte hull som ødelegger økonomisk balanse og politisk tillit. Derfor er disse snylterstatene blitt så sentrale i konflikten rundt ansettelsen av Nicolai Tangen som ny sjef for oljefondet.

NORGES BANK: Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen. Dette hadde statsminister Erna Solberg (H) å si om saken. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

Nicolai Tangen er en vellykket forvalter av investeringsfond som hovedsakelig benytter seg av fordeler som finnes i skatteparadiser. Det er ikke påvist noen ulovlige disposisjoner, men det er heller ikke noe hovedpoeng når det gjelder stillingen Tangen er ansatt i. Av Norges Banks omfattende redegjørelse til sitt eget representantskap, framgår det tydelig at Tangen-systemets bruk av offshoreselskaper er skattemotivert. Videre framgår det at denne bruken vil fortsette, også når det gjelder store deler av Tangens personlige formue. At han setter venner og kolleger inn som forvaltere og styremedlemmer for å markere at han ikke styrer direkte, er ikke en troverdig manøver. Med Tangen får Norges Bank og oljefondet en leder som neppe kan få særlig tillit i arbeidet med å stanse pengeflukten til skatteparadiser. Det er vanskelig å forstå hvordan Tangen kan tiltre jobben slik saken nå står.

Finansprofessor Karin Thorburn ved NHH, sier til Dagens Næringsliv at Tangen ikke kan få både i pose og sekk: «Han kan ikke vente å beholde kontroll over fondet han har bygget opp når han blir oljefondssjef. Han må bestemme seg for hva han vil gjøre». Enda tydeligere er Aps Marianne Marthinsen og LO-toppen Maria S. Walberg som sammen har skrevet bok om skatteparadiser. I et intervju med VG radbrekker de Norges Banks siste beskrivelse av skatteparadiser, og kaller bankens holdning «trist», «et tilbakeslag» og «illevarslende».

Blendet av Nicolai Tangens økonomiske meritter, har sentralbanksjef Øystein Olsen endret Norges Banks holdning til skatteparadiser. Den har vært skarp siden jakten på de hemmelige skatteparadis-formuene til rederne Hilmar Reksten og Anders Jahre på 70- og 80-tallet. Olsens myke holdning til skatteparadiser er i realiteten en politisk handling som ligger utenfor bankens virkeområde.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer