Paradis-øya var dødsdømt da utenlandske sjøfarere gikk i land i 1598

Hva skjedde på Mauritius da øya ble befolket på 1600-tallet?

HJEMME I PARADISET: Aldabraskilpadden Big Daddy (97) har vært på Mauritius lenger enn turistene, noe Anna-Lisa og Julian Dillinger fra München setter stor pris på. Foto: PERNILLE INGEBRIGTSEN
HJEMME I PARADISET: Aldabraskilpadden Big Daddy (97) har vært på Mauritius lenger enn turistene, noe Anna-Lisa og Julian Dillinger fra München setter stor pris på. Foto: PERNILLE INGEBRIGTSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den naturlige balansen på Mauritius – dette knappenålshodet av et land i Det indiske hav – var dødsdømt da nederlandske sjøfarere gikk i land med mann og mus i 1598. Mannskapet på fem skip på vei til India ble tvunget til å søke ly for en syklon. Møtet med den ubebodde øya var hjertelig, den bugnet av frukt og hadde en god havn.

Men det tok bare et drøyt hundreår før økobalansen var ødelagt av fremmede dyr, først rotter og hunder fra skipene, men etter hvert som øya ble en naturlig mellomstasjon på seilasen til India, kom også husdyr; geiter, okser og griser. Nye planter ble introdusert, framfor alt sukkerrør, og en storstilt profittdrevet hogst av øyas ibenholtskog startet.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.

Introduksjonstilbud til deg som er ny abonnent: Få tilgang til Dagbladet Pluss for kun 1 krone for første måned. Deretter får du hele 30% rabatt ved hver fornyelse - så lenge du vil.

55,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)
Introduksjonstilbud

1,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 69,-/måned)

249,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden
Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer