<b>DET VIRKELIGE LIVET:</b> Selv om pærra er et teit realityshow så viser det i mine øyne et mer korrekt bilde av hvordan en grenseoverskridende situasjon FAKTISK ser ut i det virkelige livet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Rune Bendiksen / TV3
DET VIRKELIGE LIVET: Selv om pærra er et teit realityshow så viser det i mine øyne et mer korrekt bilde av hvordan en grenseoverskridende situasjon FAKTISK ser ut i det virkelige livet, skriver artikkelforfatteren. Foto: Rune Bendiksen / TV3Vis mer

«Paradise Hotel» viser virkeligheten om seksuelle gråsoner. Ikke «Skam»

Hvorfor er det ingen som har skrevet om det?

Svar på innlegget ligger nederst i teksten.

Det var nylig finale på «Paradise Hotel» . Nå tenker du sikkert at jeg skal skrive at jeg hater Paradise Hotel fordi programmet viser folk i bikini og er dum underholdning. TVERT i mot. Jeg ELSKER pærra. Ikke fordi jeg elsker folk i bikini, men fordi regien er tidvis genial.

Det som en gang var skitten underholdning i form av dynehumping og pene mennesker som krangla om teite ting, er nå satire og humor på sitt aller toskete beste, mennesker med normale kropper (sånn stort sett) og egentlig ikke så mye dirty reality, men mer koselige intriger.

Likevel.

I disse «Skam»-tider hvor det skrives kronikker opp og ned om den sterke kvinnegenerasjonen i alderen 17-20, hvorfor alle liker det og ikke minst hvor viktig det er at «Skam» setter fokus på voldtekt, nesten-voldtekt osv; Hvorfor var det ingen som skrev om at Øystein på Paradise Hotel fikk lov til å tafse, klype, poke tissen sin, tvangskline, tvangskysse, klemme med flere av jentene inne på hotellet uten at noen sa: «SLUTT, DIN JÆVLA GRIS. HVIS IKKE DU GIR DEG SÅ KASTER JEG KULA ELLER KICKER DEG UT AV HOTELLET PÅ NESTE PARSEREMONI FØR DU KAN SI HOOKE?»

For dere som ikke har sett på pærra, så virker denne Øystein absolutt som en fin fyr. Han vant til og med. Han har utvilsomt draget på damene da han klarte å ligge med 4 damer på 12 uker. De fleste vet om hverandre og. Kudos, Øystein. Han er en veldig sånn likandes og jovial type, men det har blitt vist utallige klipp hvor Øystein viser det man på fagspråket vil kalle grenseoverskridende seksuell atferd mot det motsatte kjønn. I det at han gjør alt det ovennevnte, med jenter som vrir seg unna eller løper fnisende inn på badet.

Det kan være mange årsaker til det ser sånn ut og feilen kan ligge flere steder.

1. Det kan hende det faktisk er en flørtegreie fra begge to (altså Øystein og ca. fem jenter) som går begge veier, at jentene også kysser på Ø, tar på Ø, klyper på Ø, legger seg oppå og jokker på Ø, men som TV3 viser som at Øystein er en gris helt alene.

2. Det kan hende jentene sier «Gi faen din tafsedust», men at TV3 ikke mener det er god underholdning. De sier det en gang i blant i intervjuer alene på kamera, men det har aldri blitt vist at de setter han ordentlig på plass når han er i rommet.

3. Det kan hende at jentene liker oppmerksomheten og sier det til Øystein i all hemmelighet, selv om de sier på kamera at han er «innpåsliten», «slitsom», «gris» osv.

4. Det kan hende jentene ikke sier fra ettersom jenter ikke er kjent for å si fra om sånt, fordi de er redd for å da oppfattes som kjipe, sure, frigide eller (grøss) feminister. Det er lettere og bare le av det og ignorere det. Sånn at han i alle fall ikke lærer noen ting og man kan legge seg med litt uggen følelse.

Jeg er dessverre redd for at det er det siste alternativet, fordi det har vært tilfellet i årevis. Lenge før reality. Lenge før Skam.

Og det er ganske sjukt at i disse dager hvor vi hyller en serie som faktisk er fiksjon og dessverre et slags utopisk bilde på hvordan vi vil at kids skal oppføre seg når de blir utsatt for kjipe ting, så får Øystein drite seg ut hver dag med tafsinga si og jentene driter seg ut ved å ikke vise et tydeligere standpunkt.

Selv om pærra er et teit realityshow så viser det i mine øyne et mer korrekt bilde av hvordan en grenseoverskridende situasjon FAKTISK ser ut i det virkelige livet. Nemlig ved at gutten går for langt fordi han ikke vet bedre, eller han vet bedre, men bryr seg ikke. Og at jenta ikke sier klart nok i fra fordi hun ikke tør, gidder eller orker.

Det er jo også en mulighet for at dette er et alternativ nummer 2. I så fall er det helt sjukt kjipt av TV3. Da er TV3 med på å ikke bare fremstille Øystein som en übergris, men også jentene, som virker generelt smarte og sterke, som ryggradsløse fnisedokker. Og når man tar med i betraktning at Paradise Hotel treffer kjernemålgruppen «unge mennesker» omtrent like bra som «Skam» gjør, så kan man jo begynne å lure på hva som er signaleffekten her.

TV3, enten så må dere klippe annerledes, eller så må voksne folk og kids der ute slutte å tro at vi har kommet så jævla langt bare fordi Noora kan ramse opp straffeloven.

Jeg sier som Mayoo: «Livet er et lære, man må alltid lære».

(Note: Jeg er klar over at Paradise Hotel produseres av Mastiff, men TV3 som bestillerkanal har siste ord i hvordan produksjonen ser ut)

Innlegget ble opprinnelig publisert på artikkelforfatterens blogg Bente Talentet.

Svar fra Øystein:

Først og fremst vil jeg si at jeg ALDRI under noen omstendigheter hadde gjort noe, om det så er tafsing, klyping, kysse, eller klemme noen som gir meg uttrykk for at de ikke vil det, eller der jeg får inntrykk av at de ikke vil det. Jeg vil også legge til at jeg er sterkt i mot at noen som helst, både jenter og gutter, blir tvunget til noe de ikke vil, eller har gitt uttrykk for at de er med på.

Når man ser på Paradise hotel er det ekstremt viktig å forstå at dette er et veldig spesielt TV-program, der produksjonen har veldig mye å si om hvordan man blir fremstilt. Over 90% av det som skjer på hotellet blir ikke vist på TV, så det vil vel være naturlig å tenke at man ikke får med seg alt som skjer i alle situasjoner. Produksjonen fremstiller hver og en av oss som en bestemt «karakter» utifra hva vi gjør på hotellet, hvordan vi er som person, men først og fremst hva de kan fange flest seere med, noe som er naturlig. Vi blir bedt om å si mye forskjellig, noen ganger bare for moro skyld, som kan brukes til et scenario. De har utrolig mange timer med sync på oss, der de kan bruke hva vi sier i uke 1 til et klipp i uke 7.

Til slutt vil jeg bare si at for de som har fulgt med litt, og de som ikke henger seg opp i enkeltsituasjoner, så er det enkelt og se at alternativ 1 er det som faktisk skjer inne på hotellet, og dette er også sannheten.

Jeg er en person som respekterer grenser, og tar et nei for et nei.