Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Abort:

Paragraf 2C
bør ikke røres

En enighet vil være en skamplett på Solbergs ettermæle.

GÅR LANGT: Å utvide til en flertallsregjering er Erna Solbergs store prosjekt, og hun er tilsynelatende villig til å forhandle om hva som helst for å få det til.
GÅR LANGT: Å utvide til en flertallsregjering er Erna Solbergs store prosjekt, og hun er tilsynelatende villig til å forhandle om hva som helst for å få det til. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første arbeidsdagen i det nye året innledet statsministeren med å gjenta at hun er villig til å forhandle om å endre eller fjerne abortlovens paragraf 2C, retten til abort ved alvorlig sykdom hos fosteret.

Erna Solberg stilte i Politisk kvarter sammen med KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som nettopp har brukt innskrenkninger i abortloven som hovedargument for å gå inn i hennes regjering. Statsministeren sa igjen at hun mener abort innvilget på grunnlag av egenskaper ved fosteret er diskriminerende, og at hun har et omforent Høyre bak seg når hun vil forhandle om dette. Så satte Solberg og Ropstad seg ved forhandlingsbordet, til regjeringsforhandlinger mellom de fire borgerlige partiene. En enighet på bekostning av kvinners rettigheter vil være en skamplett på Solbergs ettermæle.

Dagbladet mener at retten til selvbestemt abort bør utvides til uke 18. I tillegg kan en utvidelse av retten til tidlig ultralyd og NIPT-testen gi tidligere og tryggere fosterdiagnostikk, som igjen vil redusere antall seinaborter.

Dagens debatt er et resultat av at sterke krefter i det største regjeringspartiet, Høyre, og i det sannsynligvis nye regjeringspartiet, KrF, vil gå i motsatt retning og innskrenke kvinners rett til abort.

Norges restriktive abortlov er et kompromiss mellom ulike hensyn og har fungert godt i 40 år. Antall aborter synker, og langt de fleste aborter tas i løpet av svangerskapets første åtte uker.

Paragraf 2C bør imidlertid ikke røres. Retten til abort på grunnlag av det som i loven heter «stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom» er kvinnens rett til å la være å bære fram fostre som ikke vil være levedyktige utenfor livmoren, retten til selv å bestemme om man vil bære fram et alvorlig funksjonshemmet barn, familiens rett til å bestemme over sitt eget liv.

Paragrafen er særlig viktig for innvilgelse av seinaborter i nemnd. Flertallet av innvilgelser av abort etter 2C skjer etter uke 18, og alle innvilgede aborter etter uke 22 skjer etter denne paragrafen. Om en kvinne skal bære fram et alvorlig sykt barn, bør fortsatt være hennes eget valg, ikke avhenge av noen andres vurdering av hennes livssituasjon.

Å utvide til en flertallsregjering er Erna Solbergs store prosjekt, og hun er tilsynelatende villig til å forhandle om hva som helst for å få det til. Abortloven og retten til selvbestemt abort er kjempet fram gjennom mange års hardt politisk arbeid, men kan rives ned i et lukket forhandlingsrom på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!