Parallell til Valla-sak

Trond Giskes opptreden rundt A-pressens salg av TV2 får fram det samme konfliktmønsteret som Valla/Yssen-saken gjorde, skriver Stein Aabø.

KONFLIKT:  Næringsminister Trond Giske og styreleder i Telenor Harald Norvik i politisk delikat strid, på hvert sitt lag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KONFLIKT: Næringsminister Trond Giske og styreleder i Telenor Harald Norvik i politisk delikat strid, på hvert sitt lag. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ingen saker er helt like, særlig ikke når de dreier seg om vidt forskjellige ting. Og om næringsminister Trond Giskes oppførsel er uryddig, minner den lite om den oppførsel som fikk som konsekvens at daværende LO-leder Gerd-Liv Valla trakk seg som LO-leder.

Likevel er det interessant å se hvordan konfliktlinjene går når en sak spisser seg til. Begge havnet i stormvær, og støttespillerne er de samme. Sakene har raskt fått politiske overtoner. Mediene henter inn uttalelser fra ulike leire som alternerer mellom å kritisere personen i stormens øye eller å forsvare eller bagatellisere vedkommendes «ugjerninger».

Under Valla-saken for fem år siden, var forfatter og spaltist Vetle Lid-Larssen tidlig ute i Dagbladet med en spektakulær konspirasjonsteori på kronikkplass om at det var Jens Stoltenberg som egentlig sto bak kjøret. I Giske-saken har Aftenposten alt skrevet, etter samtaler med blant annet Stoltenberg-biograf Thor Viksveen, at Giske «irriterer Stoltenberg grenseløst». Samme forfatter har en troverdig gjennomgang av Valla-saken sett fra Jens Stoltenbergs side i sin bok «Jens Stoltenberg. Et portrett». Kortversjonen er at Valla irriterte Stoltenberg grenseløst. Og i de to månedene Valla-saken varte, dannet det seg formasjoner i arbeiderbevegelsen som forsterket latente konflikter innad i Arbeiderpartiet og LO.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer