Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Paranoia USA

USAs neste president er livredd for datamaskiner.

TILLIT: Donald Trump tror mer på Julian Assange enn amerikansk etterretning når det gjelder hacking i den amerikanske valgkampen.
TILLIT: Donald Trump tror mer på Julian Assange enn amerikansk etterretning når det gjelder hacking i den amerikanske valgkampen. Vis mer
Kommentar

Donald Trump er redd for data. Han etterlater seg så få elektroniske spor som mulig. Joda, han er twitterkongen 24/7, men twitringen skjer fra en smarttelefon. Han eier ikke en gang en PC og sender aldri epost.

Mange har flirt av hans forklaring på hackingen av demokratenes eposter i valgkampen. Han sa det kunne like gjerne være en «200 kilos fyr i en sofa et sted». Men dette er ikke noe Trump plutselig har funnet på, fordi det tar seg dårlig ut at han fikk hjelp til å vinne valget av russiske hackere. Dette er hans store mareritt. Trump har lenge vært livredd for datainnbrudd og gått til ytterligheter for å beskytte seg.

Det har vært smart, mener han som alltid. Mens andre forretningsfolk er blitt dømt på grunn av eposter, har ingen fått noe på ham, har han skrytt av blant annet i et intervju med Howard Stern, en forklaring på datavegring som han gjentok i valgkampen.

Han mener at det sikreste er å levere brev med bud, men aller helst unngå å etterlate spor som ikke tåler å komme i de gale hender.

Dette høres ut som en lur forholdsregel blant mafiaen eller hvitsnippkriminelle som prøver å skjule seg for økokrim, men kan bli slitsomt i Det hvite hus som skal håndtere et utall hemmeligstemplete dokumenter daglig.

Normalt tar etterretningen seg av presidentens sikkerhet, men siden den kommende presidenten heller ikke stoler på sin egen etterretning, er det enda en kime til mistro og paranoia.

Trumps akilleshæl er at han er vant til bare å stole på en eneste person; seg selv. Nå må han lære seg å stole på tusenvis som han verken har sett eller vet navnet på. Han er prisgitt sikkerhet, lover og regler han ikke kan vike unna, fordi presidenten ikke er en privatperson. Han kan ikke operere med egen kurer, eller unndra seg offentlighet.

Han kommer til å prøve, fordi det er i hans natur. Allerede har han varslet at han vil holde færre pressebriefinger og begrense pressens adgang til Det hvite hus. Slik opptrer en som i hele sitt voksne liv har kjempet mot åpenhet og innsyn, som er så redd for at noen skal kikke ham over skulderen at han ikke en gang har en PC. Du skulle tro han dermed hadde sans for å ha verdens mest avanserte etterretningsapparat til sin disposisjon, men mistanken stikker så dypt at han klarer ikke nyte det heller.

I stedet velger han å stole på en kjeltring som i flere år har sittet isolert i en ambassade i London, ettersøkt for seksuelle overgrep og på rømmen, en mann som innrømmer at han lekket hacket informasjon for å skade Hillary Clinton, og som ikke vil si hvor informasjonen kom fra.

Trolig med et sykkelbud. Kanskje russisk, men det var ikke Vladimir Putin som syklet.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 1013023914


Varnish cache server

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media