Paranoid mediemonster

«Jeg finner ikke ord,» sa Doris Lessing.

Det var helgas understatement i Storbritannia. Det var mange andre som fant ord og de var så harde og fordømmende at mediemogul Rupert Murdoch aldri tidligere har hørt så mye negativt om seg selv på så kort tid.

Det handler altså om at Murdoch forbyr forlaget HarperCollins som han eier, å trykke tidligere Hongkong-guvernør Chris Pattens bok. Den inneholder karakteristikker som «ansiktsløse stalinister» og liknende om det kinesiske lederskapet, som Patten ellers har mye kritisk å si om. Dette tillater ikke Murdoch, for han har milliarder å tape på et dårlig forhold til Beijing. I flere år har han arbeidet for å få innpass for sitt Hongkong-baserte Star Television på det kinesiske fastlandet.

Det er ikke første gangen han sensurerer sine medier for å tekkes Kina.

Nå står britiske forfattere og journalister i kø med skjellsordene. De sier at dette er et nytt tegn på Murdochs paranoia. De kaller ham en bølle og en pøbel og et monster. Andrew Neil, en av hans gamle redaktører som røk uklar med ham, skrev i The Guardians mediebilag i går at denne episoden blir et «turning point» for Murdoch. Patten-skandalen vil for alltid fjerne kvalitetsstemplet fra alt han publiserer. Aldri før har han satt seg selv i en så kritikkverdig situasjon. Denne gangen har han ingen bein å stå på, skriver Neil.

Det bemerkelsesverdige er at Patten-skandalen egentlig bare er en av flere mindre, mens Murdoch har gjort mange operasjoner som er langt mer tvilsomme. Og mens britiske journalister nå beskylder hverandre for å ha vært for svake i sin kritikk, minner de også om at det er mange politikere som har svin på skogen i forhold til mediemogulen.

Murdoch vil ikke gjøre noe for menneskerettighetene i Kina, men han er også en belastning for pressefriheten og det politiske systemet i de store demokratiene, der politikerne spiller på lag med ham.

I Storbritannia kan avisene ha stor innflytelse på valgutfallet, og i god tid før siste valg var Tony Blair Murdochs gjest. Murdochs mest innflytelsesrike aviser med storavisa The Sun i spissen backet New Labour. Det skal betales tilbake. Derfor går Blair stille i dørene nå mens Murdochs priskrig debatteres i parlamentet. Dumpingen av prisen på The Times betyr unfair konkurranse og setter de andre kvalitetsavisene i fare. Å vinne valget ved hjelp av Murdoch er ikke gratis. Og Blair må betale regningen nå, for det er ikke evigheter til neste valg.