GRENSEVAKTER: Vaktholdet langs den amerikansk-kanadiske grensen ble trappet kraftig opp etter 11. september. Det er tema i David Lynch' roman.  Foto: AP /Ted S. Warren
GRENSEVAKTER: Vaktholdet langs den amerikansk-kanadiske grensen ble trappet kraftig opp etter 11. september. Det er tema i David Lynch' roman. Foto: AP /Ted S. WarrenVis mer

Paranoid og fiendtlig

En dyslektisk cannabisdyrker i en munter og intelligent kunstnerroman fra USA.

||| ANMELDELSE: «En god meksikaner lyver bare i to timer, så orker han ikke mer. En god hindu kan lyve til Jesu gjenkomst... Kineserne har det med å spille dumme, men de er blant de smarteste. Og nigerianere? Hold hånden på lommeboka.»

Dette er noen av tommelfingerreglene for vaktene i grensestrekket mellom USA og Canada. Før 11. september var det verdens lengste ubevoktede grense. Da strammet et paranoid, fremmedfiendtlig USA grepet med kameraer, sensorer, og politihunder.

Paranoid og fiendtlig

Disse visstnok svært overdrevne og ineffektive tiltakene forandret livet i de fredelige lokalsamfunnene langs grensen. Det er dette Jim Lynch harselerer over i sin satiriske roman lagt til et lite sted ved Stillehavet, der kun en grøft skiller de to landene.

Selvmordsbomber Der bor enfoldige Brandon Vanderkool. En over to meter høy dyslektisk bondesønn som snakker bedre med fugler enn mennesker, og som ofte tror han kan fly. Moren har begynnende alzheimer, faren er melkebonde som legger all energi og penger i å bygge en seilbåt, tiltross for at han ikke kan seile.

Han skaffer sin enfoldige sønn jobb som grensevakt, der den milde Steinbeck-aktige kjempen viser seg å ha gudegaver. Han oppdager alt; livredde flyktninger i sumpene, marihuanasmuglere og terrorister. Deriblant det USA tror er en livsfarlig muslimsk selvmordsbomber, noe som gjør Brandon til en amerikansk helt.

Ellevill og karikert «Grensesang» er blitt omtalt som en anti-thriller thriller. Den har dels elleville plott, og lett karikerte mennesketyper formulert med varme. Her er en marihuanadyrker som anlegger en underjordisk marihuanafarm på størrelse med en fotballbane. En alternativ massøse som alle menn i den lille byen sikler etter.

Og en professor som skriker ut anti-amerikansk eder og galle - over et USA som har blitt så paranoid at man beskytter seg mot alle andre enn den virkelige fienden: Seg selv og sine egne innbyggere som med sin terrorfrykt er angrepet av «et kollektivt ADHD-syndrom».

Et dobbeltmoralsk USA som setter alle ressurser inn på å finne hasjsmuglere og flyktninger fra Canada, mens det støtter gjennomkorrupte regimer i Sør-Amerika.

Frodig kunstnerroman Historien om den milde kjempe er også en kunstnerroman. Selsomme Vanderkool lager rare skulpturer, og maler forvridde naive portretter av disse menneskene han ikke forstår noe av.

I en underholdende og intelligent såkalt frodig amerikansk roman, som i likhet med andre frodige amerikanske romaner ender såre vel.