Paranoid og fiendtlig

En dyslektisk cannabisdyrker i en munter og intelligent kunstnerroman fra USA.

GRENSEVAKTER: Vaktholdet langs den amerikansk-kanadiske grensen ble trappet kraftig opp etter 11. september. Det er tema i David Lynch' roman.  Foto: AP /Ted S. Warren
GRENSEVAKTER: Vaktholdet langs den amerikansk-kanadiske grensen ble trappet kraftig opp etter 11. september. Det er tema i David Lynch' roman. Foto: AP /Ted S. Warren Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: «En god meksikaner lyver bare i to timer, så orker han ikke mer. En god hindu kan lyve til Jesu gjenkomst... Kineserne har det med å spille dumme, men de er blant de smarteste. Og nigerianere? Hold hånden på lommeboka.»

Dette er noen av tommelfingerreglene for vaktene i grensestrekket mellom USA og Canada. Før 11. september var det verdens lengste ubevoktede grense. Da strammet et paranoid, fremmedfiendtlig USA grepet med kameraer, sensorer, og politihunder.

Disse visstnok svært overdrevne og ineffektive tiltakene forandret livet i de fredelige lokalsamfunnene langs grensen. Det er dette Jim Lynch harselerer over i sin satiriske roman lagt til et lite sted ved Stillehavet, der kun en grøft skiller de to landene.

Selvmordsbomber Der bor enfoldige Brandon Vanderkool. En over to meter høy dyslektisk bondesønn som snakker bedre med fugler enn mennesker, og som ofte tror han kan fly. Moren har begynnende alzheimer, faren er melkebonde som legger all energi og penger i å bygge en seilbåt, tiltross for at han ikke kan seile.

Han skaffer sin enfoldige sønn jobb som grensevakt, der den milde Steinbeck-aktige kjempen viser seg å ha gudegaver. Han oppdager alt; livredde flyktninger i sumpene, marihuanasmuglere og terrorister. Deriblant det USA tror er en livsfarlig muslimsk selvmordsbomber, noe som gjør Brandon til en amerikansk helt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer