Paranoid Scarpetta

Det nytter ikke å droppe uanmeldt inn i Patricia Cornwells ellevte roman om rettsmedisineren Kay Scarpetta.

Skal du skjønne det som skjer i «Siste skanse», er du nødt til å ha lest forgjengeren «Svart notat». Det er en svært arrogant og lite leservennlig måte å skrive på, og Scarpetta-serien begynner da også å bli en saga for de særdeles interesserte.

I «Svart notat» tok Scarpetta opp jakten på den mystiske massemorderen som la igjen lange babyhår, og klarte med nød og neppe å unngå at han tok livet av henne til slutt. «Siste skanse» tar opp tråden nøyaktig der forrige bok sluttet, og er den mest paranoide kriminalromanen jeg noensinne har lest.

Scarpetta er overbevist om at alle er ute etter å ta henne, og det kan jo faktisk bety at de er det. Hun får kjørt seg hardt, stakkar, sammen med sine trofaste venner, niesen Lucy og politimannen Marino. For Scarpetta blir anklaget for mord, og bevisene er så sterke at det blir satt i gang etterforskning.

Innimellom mye tomprat og et rotete plot finnes det en spennende historie, og Cornwell klarer i hvert fall å prestere en heftig sluttscene. Men må det bli mer Scarpetta etter dette?