KOMMENTARER

Hongkong

Paraplyer mot politi i Hongkong

For første gang griper Beijing direkte inn i Hongkongs folkevalgte styre. Nå strømmer demonstranter ut i gatene igjen.

Paraplyer mot politi i Hongkong
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Dette er begynnelsen på slutten for Hongkong. Harde ord fra en folkevalgt representant, Claudia Mo, i Hongkongs lovgivende forsamling. I en kommentar i den britiske avisa The Guardian advarer hun om at Hongkongs «selvstyre» er over og at myndighetene i Beijing nå styrer den tidligere britiske kolonien ved hjelp av dekreter.

Beijing har grepet direkte inn i Hongkongs lovgivende forsamling, kalt Legco, ved å diskreditere to av de 70 folkevalgte. Under det lokale valget i september i år ble seks unge representanter med tilknytning til den såkalte paraplyrevolusjonen stemt inn. Disse er erklærte demokratitilhengere og kritiske til Beijings innflytelse.

Høsten 2014 oppsto paraplybevegelsen under en tre måneder lang demonstrasjon som lammet store deler av det sentrale forretningsstrøket i Hongkong. Ungdommene demonstrerte for retten til å velge kandidater som ikke er forhåndsgodkjent av kommunistregimet i Beijing når Hongkong skal velge ny ledelse i 2017. De frykter at byen i framtida skal bli styrt av en Beijing-vennlig marionettefigur.

Da britene overga Hongkong til Folkerepublikken Kina i 1997, var det på betingelse av at den tidligere kolonien skulle styres etter en såkalt Basislov, en minigrunnlov, fram til 2047. Den daværende kinesiske lederen Deng Xiaoping innførte begrepet «ett land, to systemer», som garanterte at hongkongborgerne fortsatt skulle nyte godt av uavhengige domstoler, pressefrihet og andre borgerrettigheter. Slike rettigheter har ikke kineserne i Folkerepublikken. Hongkongkineserne – i særdeleshet de unge – frykter at deres frihet gradvis tas fra dem. Derfor tyr de til gatene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer