Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Hongkong

Paraplyer mot politi i Hongkong

For første gang griper Beijing direkte inn i Hongkongs folkevalgte styre. Nå strømmer demonstranter ut i gatene igjen.

Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er begynnelsen på slutten for Hongkong. Harde ord fra en folkevalgt representant, Claudia Mo, i Hongkongs lovgivende forsamling. I en kommentar i den britiske avisa The Guardian advarer hun om at Hongkongs «selvstyre» er over og at myndighetene i Beijing nå styrer den tidligere britiske kolonien ved hjelp av dekreter.

Beijing har grepet direkte inn i Hongkongs lovgivende forsamling, kalt Legco, ved å diskreditere to av de 70 folkevalgte. Under det lokale valget i september i år ble seks unge representanter med tilknytning til den såkalte paraplyrevolusjonen stemt inn. Disse er erklærte demokratitilhengere og kritiske til Beijings innflytelse.

Høsten 2014 oppsto paraplybevegelsen under en tre måneder lang demonstrasjon som lammet store deler av det sentrale forretningsstrøket i Hongkong. Ungdommene demonstrerte for retten til å velge kandidater som ikke er forhåndsgodkjent av kommunistregimet i Beijing når Hongkong skal velge ny ledelse i 2017. De frykter at byen i framtida skal bli styrt av en Beijing-vennlig marionettefigur.

Da britene overga Hongkong til Folkerepublikken Kina i 1997, var det på betingelse av at den tidligere kolonien skulle styres etter en såkalt Basislov, en minigrunnlov, fram til 2047. Den daværende kinesiske lederen Deng Xiaoping innførte begrepet «ett land, to systemer», som garanterte at hongkongborgerne fortsatt skulle nyte godt av uavhengige domstoler, pressefrihet og andre borgerrettigheter. Slike rettigheter har ikke kineserne i Folkerepublikken. Hongkongkineserne – i særdeleshet de unge – frykter at deres frihet gradvis tas fra dem. Derfor tyr de til gatene.

De to unge folkevalgte som nå mister plassene sine, opptrådte i strid med Basisloven under innsettelsesseremonien i Legco. Det er Folkekongressen i Beijing som har vurdert dette og bestemt at de må ekskluderes. I edsavleggelsen sverget Sixtus «Baggio» Leung Chung-hang og Yau Wai-ching troskap til «nasjonen Hongkong» i stedet for til «Hongkong som en spesiell administrativ region i Kina». De bar også med seg flagg med påskriften «Hongkong er ikke Kina».

Folkekongressen i Beijing sier at eden om Hongkongs tilhørighet til Kina må avlegges «oppriktig og høytidelig» og leses opp «presist og fullstendig». Hvis Legcos generalsekretær ikke godkjenner edsavleggelsen, kan den ikke gjøres om igjen. Slik Beijing tolker prosedyren er det flere som risikerer å bli kastet ut. Ytterligere to av de seks nye pro-demokratiske representantene står i fare for å bli ekskludert.

Nestemann ut kan bli Lau Siu-lai som leste opp eden altfor langsomt. Hun tok seks sekunders pause mellom hvert ord. Det undersøkes også om det var noe mistenkelig ved tonefallet i studentlederen Nathan Law Kwun-chungs edsavleggelse. Han uttalte stigende tonefall i avsnittet om Hongkong som en del av Kina, som om han stilte spørsmål i stedet for å komme med en erklæring.

Det som for utenforstående kan fortone seg som ren komikk, blir av hongkongkinesere betraktet som Beijings forsøk på å eliminere alle representanter som ønsker større uavhengighet fra Kina. Frykten hos partiledelsen i Beijing er at slike tendenser skal spre seg innad i Folkerepublikken, til folk som har tilsvarende frihetslengsler i de autonome regionene Tibet og Xinjiang. Ingenting skremmer Xi Jinping og hans lederskap mer enn utsikten til en oppsplitting av Kina, en type «fargerevolusjon» som i sin tid oppløste Sovjetunionen.

Det er første gang siden overgivelsen i 1997 at Beijing griper så direkte inn i Hongkongs styre. Som folkevalgte Claudia Mo skriver i The Guardian er historien om edsavleggelsene bare et påskudd for å skremme Hongkong tilbake i folden: «I Beijings øyne har Hongkong blitt ukontrollerbar og ulydig, særlig etter paraplybevegelsen.»

Begynnelsen på slutten for Hongkong, slik hun ser det, utvikler seg slik: «I dag snakker Beijing om anti-uavhengighet, i morgen snakker de om anti-selvbestemmelse og dagen deretter kan de snakke om fullstendig anti-demokrati.»

Paraplyene er på plass igjen. Sist søndag marsjerte 13000 hongkongkinesere i demonstrasjonstog mot Kinas forbindelseskontor i byen. De brukte paraplyer for å skjerme seg mot politiets pepperspray. Flere ble arrestert i sammenstøtene som enkelte mener minnet om massedemonstrasjonene i 2014.

Utsiktene til at uroen skal stige til nye høyder er betydelig, i og med at det må holdes nye valg for å erstatte de to – kanskje fire – folkevalgte som er underkjent av regimet i Beijing.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!