DELT BY: Raymond Johansen.
DELT BY: Raymond Johansen. Vis mer

LEDER

På en blå planet

Hva slags hysteri er det som har grepet høyresida?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det politiske skiftet i Oslo har utløst sterke følelser hos borgerlige politikere, bilister og en advokat på vestkanten. De hevder at den nye byregjeringen tar fra de rike i vest for å drive integrering og utjevning i øst. Fordelingspolitikk er en for snill beskrivelse av sosialdemokratisk politikk. Her nytter det bare å vise til en av historiens mest autoritære regimer for at velgerne skal forstå hvilke mørke krefter som er sluppet til i deres midte.

Forslaget om bilfritt sentrum fikk leder av Stortingets transportkomite, Linda Hofstad Helleland (H), til å beskylde den rødgrønne byregjeringen for å bygge «en Berlinmur mot bilistene». Sylvi Listhaug (Frp), tidligere byråd i Oslo, ville ikke være mindre historieløs. Planene for utjevning mellom fattige bydeler på østkanten og rike i vest, er som å bygge «en mental Berlinmur» gjennom byen. En advokat bosatt på vestkanten vil ha folkeavstemning for å gjenopprette Aker kommune, eller innlemme vestlige bydeler i Bærum. Den liberalkonservative tankesmia Civita advarer mot at «et autoritært venstreparti har fått hånda på rattet i styringen av landets hovedstad» gjennom samarbeidsavtalen med Rødt.

Hva slags hysteri er det som har grepet høyresida når de må rødmale ganske alminnelig integrerings- og fordelingspolitikk? Områdesatsingen Listhaug kritiserer, ble startet av det utgående byrådet. Å videreføre satsingen gjennom forsøk med halv betaling av aktivitetsskolen i utvalgte bydeler, stemples med ett som blodig kommunisme. Selv om universelle ordninger bør være standarden, er det bred politisk enighet om at enkelte bydeler i Oslo krever en særlig innsats, blant annet for å hindre opphoping av sosiale problemer og hjelpe integrering. Riktignok kan det virke som advokater på Oslo vest også kan trenge integreringstiltak og leksehjelp. Aker kommune omfatter flere av bydelene byregjeringen vil gi ekstra støtte. Men langt verre er det at erfarne politikere henfaller til en så enfoldig retorikk.

Oslo har mange utfordringer. Det er verken en mur eller elv som deler byen, men sosiale og økonomiske forskjeller som er særlig tydelig i en storby. Målet er ikke, som det så vulgært hevdes, å ta de rike på Oslo vest, men å løfte de fattige. Det har det vært siden begynnelsen av forrige århundre. Det er ikke til hinder for at rikinger fortsatt kan leve det gode liv som de alltid har gjort, uten å måtte emigrere til Bærum.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer