NY POLITIKK:  Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NY POLITIKK: Ap-leder Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

På jakt etter nye allierte

På flere områder frir Støre til sentrum.

Meninger

Jonas Gahr Støre har vært beskyldt for å sitte rolig i båten og se de borgerlige fossro fra velgerne, mens han selv tåkeprater. Helgens Ap-landsmøte var imidlertid alt annet enn stillesittende tåkeprat. Det vedtok flere overraskende og dels modige standpunkt til Ap å være. Mottakelsen tydet på at ny politikk var svært etterlengtet, også i partiet.

Skifte av partileder og tida i opposisjon har gjort Ap godt. Etter åtte år i en flertallsregjering, hvor plattformen ble snekret sammen av partene og styrt fra toppen, trengte Ap sårt fornying og en løsrivelse fra det rødgrønne prosjektet. Den kom i form av en rekke oppsiktsvekkende vedtak til Ap å være. Partiet endret over helga sin firkantete asylpolitikk og byttet ikke bare ordlyd fra streng til human, men ønsker dessuten at Norge skal ta imot 10000 kvoteflyktninger fra Syria. Det er et gledelig skifte. Hvordan det skal skje i praksis, gjenstår å se. Det fordrer store ekstrabevilgninger allerede i revidert budsjett. Men situasjonen er ekstraordinær.

De som hevder at Norge kan hjelpe langt flere i flyktningleirene for det samme beløpet, er ikke realister. Når millioner av barn og ungdom vokser opp under umenneskelige forhold og uten framtidshåp, skaper det mer utrygghet på lengre sikt. 10000 kvoteflyktninger er ikke å lette samvittigheten, en dråpe i havet, som enkelte hevder, men Norges andel av antallet FN har bedt Europa ta imot. Hvis flere følger Norges eksempel, vil det hjelpe mange og lette forholdene i nærområdene.

Landsmøtet gikk også inn for å anerkjenne Palestina som selvstendig stat og for å starte et forsøksprosjekt med gratis tildeling av heroin til tunge misbrukere, enda to vedtak som endrer politikk på kontroversielle områder. Støres nyorientering er likevel i hovedsak gjenkjennelig Ap-politikk. Flere av vedtakene frir snarere til sentrum i det politiske landskapet. I verdispørsmål som likestilling kan Støre bevege partiet enda lenger. I sentrum er ikke bare velgerne, men også framtidas samarbeidspartnere. Den klare beskjeden fra Støre er at partiets ordførerkandidater skal søke nye allianser. Miljøpartiet de grønne kan bli en ny alliert lokalt og etter hvert på riksplan. Ap har lært av de blå at langsiktige allianser bygges lokalt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.