Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

På Kornet, Arne Foss

«Knekte vinger», signert en god kollega.

UTENRIKS:  Arne Foss (1946-2015) jobbet i denne avisa i 37 år på forskjellige avdelinger og særlig tilstede på den gamle avdeling for utenriksreportasje som blant annet brakte ham på den kinesiske mur.
UTENRIKS: Arne Foss (1946-2015) jobbet i denne avisa i 37 år på forskjellige avdelinger og særlig tilstede på den gamle avdeling for utenriksreportasje som blant annet brakte ham på den kinesiske mur. Vis mer
Kommentar

Hei, det meste blir sagt og skal sies om denne avisa her, men det er et par ting vi faktisk klarer å holde sånn noenlunde i hevd, og det er å gi rom for petitskribenter. Dagbladet har en god tradisjon som strekker seg tilbake til geniale Mumle Gåsegg aka Johan Borgen). Vi hadde også gleden av å ha den store Fredrik Stabel i avisas midte med Norsk Dusteforbund, sistnevnte hadde i dag hatt så mye tøv og tant å velge imellom at den hadde vært egen nettavis - med suksess. Vi må også nevne gamle Lullen som i en årrekke kastet perler for gamle katter og svin, og vice versa, i våre spalter takket være H.C. Hansens sobre omgang med alfabetets iboende raushet.

En annen som også mestret petitsjangeren var Arne Foss som døde rett før jul. Foss var ikke av dem som ropte høyest eller banket i bordet med krasse meninger eller bedrev meningsterror på sosiale medier, nei, han nedtegnet sine ord med det vi vel kan kalle sjelens penn. Vi er mange som er takknemlige for den arven han etterlater seg og som nå er de samlet i bokform. Og, nei, dette er ikke reklame for ei bok som skal selges over disk ettersom den er utgitt på Eget Forlag for en engere krets av venner, og ikke minst familien.

Arnes idé med boka var nemlig å samle sine egne På Kornet-petiter. Boka var ferdig trykket og innbundet og fraktet til ham noen dager før livet tok slutt. Foss var en allsidig journalist som i gamle dager ble kalt all rounder, men mest jobbet han som reporter og korrespondent for utenriksavdelingen i London og New York.

Arne var en velformulert, ryddig og kunnskapsrik kollega som evnet det mange i dag ikke evner, det å se bortenfor klikk og seg selv, se verden med de store brillene og de nære og små blikk. Han dyrket da også dette på sitt eksemplariske vis ved å være en fast kornbonde fra 1997 og fram til 2014. Som det står i forordet:

Dagbladet er en av de få store avisene som i alle år har opprettholdt tradisjonen med såkalte petitartikler - det vil si artikler som alltid har tilnærmet samme lenge - og hvor skribenten selv vanligvis fritt bestemmer tema og innhold.//På Kornet-artiklene hans har svært ulike former. Mange er kommentarer, historier og fortellinger, mens andre er bare spørsmål og svar. Noen er dialoger mellom en far og en sønn, mens andre igjen er knyttet til en bestemt, oppdiktet person - kalt herr Nilsen.

Utvalget er omfattende, men vi merker oss «Svette-testen», en samtale mellom far og sønn som starter slik:

- Hvorfor er vi så grusomme

mot hverandre her i verden?

spurte min sønn.

- Hvis du virkelig vil vite det,

må du ta svettetesten, svarte jeg.

- Svettetesten? Gamlefar,

jeg har jo nettopp dusja?

Hva slags test er det?

- Det er en test som måler

om du er et sivilisert menneske

eller ikke, om du har en hinne av

anstendighet på din panne eller ei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media