På lag med islamister?

Ateisme ble i år terrorlistet av myndighetene i Saudi-Arabia.

FORDØMMER IS: Men fordømmer de også Saudi-Arabia, spør artikkelforfatterne.
FORDØMMER IS: Men fordømmer de også Saudi-Arabia, spør artikkelforfatterne.Vis mer
Meninger

I likhet med alle andre som er opptatt av frihet er vi dypt forferdet over utviklingen vi er vitne til i den Islamske Staten (IS). Vi vil benytte muligheten til å minne om at en islamsk stat allerede eksisterer og at den er godt besøkt av norske politikere.

Det er med stor uro vi ser på det barbariet som brer om seg i IS. Nulltoleranse for annerledestenkende, grusomme avstraffinger og systematiske henrettelser er bare deler av hverdagen for sivilbefolkningen.

Verdens fokus mot IS gir også anledning til å rette blikket mot en lignende urett som har pågått mye lenger. Saudi-Arabia har et fundamentalistisk islamsk styre som baserer lovgivningen sin på Sharia som regulerer alle sider ved samfunn og rettsvesen. Landet har sitt eget religiøse politi og håndhever nøye et strengt skille mellom muslimer og «vantro» og mellom menn og kvinner.

I motsetning til andre tungt religiøse stater nøyer ikke regimet seg med å kriminalisere de vantro. Ateisme ble i år terrorlistet av myndighetene i Saudi-Arabia. Regimet setter altså Human-Etisk Forbunds nesten 83 000 medlemmer i samme bås som Al-Qaeda. Landet er for øvrig viden kjent for sine bestialske henrettelser som innebærer halshugging på offentlig sted foran et hav av tilskuere. Hittil i år har Saudi-Arabia stått for minst 19 henrettelser, deriblant for påståtte handlinger om heksekunst og mistanke om å smugle hasj.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Saudi-Arabia har bidratt til å lære opp alt fra Mujahideen i Afghanistan til Taliban og har høstet omfattende kritikk for at de tillater rike enkeltpersoner å støtte mange av de islamistiske grupperingene som herjer i Midtøsten i dag. Landet har for øvrig gode kontakter og omfattende forbindelser med våre egne myndigheter. Fra de siste årene omfatter den offisielle besøkslisten folk som Jonas Gahr Støre, Kjell Magne Bondevik, Åslaug Haga, Ola Borten Moe og Trond Giske. Samtidig betaler ikke Norge ut en eneste krone i støtte til menneskerettighetsorganisasjoner som motsetter seg diktaturet.

Under den forrige regjeringen ble samarbeidet mellom Norge og Saudi-Arabia styrket. Vårt spørsmål er om den nåværende regjeringen vil fortsette samarbeidet samtidig som man ser gjennom fingrene på de grove brudd på menneskerettighetene i dette religiøse diktaturet? Det er en rørende enighet i Norge om å fordømme ugjerningene til IS. Vårt håp er en at vi kan legge de samme prinsippene til grunn også i møte med stater som Saudi-Arabia.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.