TAR PRATEN:  Statsminister Erna Solberg.
TAR PRATEN: Statsminister Erna Solberg.Vis mer

På riktig side

I dette landet har vi ingen barn å miste. Særlig ikke til IS.

Meninger

Erna Solberg stiller seg ikke i hylekoret sammen med Per Sandberg, Hege Storhaug og andre som svartmaler det mangfoldige, multikulturelle samfunnet.

Statsministeren gjør det motsatte. Hun har engasjert seg personlig i antiradikalisering gjennom dialog med minoritetsungdom. I fjor sommer lanserte regjeringen en handlingsplan mot voldelig ekstremisme, som nå rulles ut. I høst skrev Solberg til 23 kommuner og ba dem ta grep om antiradikalisering. Sammen med statssekretær Laila Bokhari har hun deltatt på dialogkonferanser i flere kommuner. Hun møtte ungdommene bak anti-IS-demonstrasjonen i høst og i går tok hun imot initiativtakerne bak Fredens ring på Statsministerens kontor. I juni skal regjeringen være vertskap for en regional konferanse om ekstremisme, en oppfølging av Barack Obamas konferanse i Det hvite hus i februar. Her vil regjeringen etter det Dagbladet forstår trekke fram de positive, norske initiativene og stemmene.

Dette engasjementet er viktig. Solberg velger samling foran fremmedgjøring og signaliserer klart at det offentlige Norge står skulder ved skulder med minoritetsungdommene våre, som så altfor ofte opplever å bli kollektivt og urettmessig beskyldt for å utgjøre et problem. Fredsinitiativene vi har sett fra norske ungdommer, har vakt internasjonal oppmerksomhet. De unge som står bak fortjener anerkjennelse, og anerkjennelsen er også viktig politisk.

Alt starter med ord. Så må handling komme. Eksperter på ekstremisme har uttrykt seg positivt til handlingsplanen, men foreløpig er det ikke bevilget stort med penger til antiradikaliseringsarbeid. Foreløpig dreier det seg mye om å omprioritere midler innenfor vanlig, forebyggende arbeid. Nå åpner statsministeren for å se på mer pengestøtte til denne type arbeid. Hun bør se på det som en god investering.

Inkludering, fra sivilsamfunn, gjennom systemene og opp til toppen av samfunnet, er kjernen i det bygge et godt flerkulturelt samfunn. Målet er å holde ungdommene våre innenfor og å bekjempe utenforskapet. I dette landet har vi ingen barn å miste. Særlig ikke til IS.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.