På ruglete is

De tre barna i «Operasjon Arktis» har arvet litt fra Fridtjof Nansen og litt fra Robinson Crusoe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Fuglene vet hvor mange fantasifulle barneleker som begynner med at noen små prøver å forestille seg hvordan det ville være å måtte bygge opp et liv av ingenting, utenfor barndomshjemmets sareptakrukke, og selv å kunne herske over denne lille fliken av verden.

Der ligger kimen til mange eventyrlige fortellinger om å være strandet i skogen eller på en øde øy, og møte ukjente farer og muligheter.

Gammel roman «Operasjon Arktis» er et møte med god kjemi og hyggelige utvekslinger, mellom den klassiske øde øy-historien og den norske polartradisjonen; en oppdatering og lett feminisering av Leif Hamres roman fra 1978.

Hamres hovedperson Torgeir har blitt til Julia (Kaisa Gurine Antonsen), en tenåring som er vàr for andres blikk og meninger.

Hun må finne en ny autoritet i seg selv når hun og de langt mer selvsikre småsøsknene (Ida Leonora og Leonard Valestrand Eike), i et forsøk på å snike seg vekk fra skolegården i Bodø og dra til faren i Stavanger, havner ombord i et helikopter som bringer dem til en snødekket øy ved Svalbard.

Mens foreldrene fortviler og leter, må søsknene overleve i en vakker, men ugjestmild natur, flykte fra isbjørner, og forsøke å få kontakt med den fjerne sivilisasjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer