KOMMENTARER

På sporet av evig kunst

Verdens vakreste maleri finnes her - i verdens kanskje vakreste museum.

NORDENS MONA LISA: Besøkende på Mauritshuis i Den Haag svermer rundt Vermeers mesterverk «Pike med perleøredobb» fra 1665. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Scanpix
NORDENS MONA LISA: Besøkende på Mauritshuis i Den Haag svermer rundt Vermeers mesterverk «Pike med perleøredobb» fra 1665. Foto: Peter Dejong / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mauritshuis i den nederlandske regentbyen Den Haag har nettopp åpnet etter omfattende restaurering. Det er her man finner hovedverkene fra den hollandske gullalderen. Rembrandts «Anatomiforelesningen», Fabritius? «Stillitsen», Vermeers «Pike med perleøredobb» og «Utsikt over Delft».

Selve bygget - egentlig et privat herskapshus i klassisistisk stil fra midten av 1600-tallet - ligger nydelig til, vegg i vegg med det som i dag er Den Haags regjeringskvartal. Huset har en forhistorie som stadtholderbolig, ambassadørbolig, militærskole, vinlager, fengsel og kongelig bibliotek, før det i 1822 åpnet dørene for publikum som Kongelig billedgalleri Mauritshuis. Det huser kongelige samlinger av hollandsk og flamsk kunst fra 1400-tallet og framover til 1800-tallet. Her er det kort mellom mesterverkene.

Flere av kunstverkene i dette museet har fått en egen attraksjonsverdi gjennom nyere litteratur og film. «Stillitsen» er blitt verdensberømt gjennom Donna Tartts roman med samme navn. Og det er lett å se hvorfor den amerikanske bestselgerforfatteren har latt seg fascinere av det lille maleriet av sangfuglen som er lenket fast. Opphavsmannen, Carel Fabritius (1622-1654), malte bildet i sitt siste leveår. Han var en av mange hundre som ble drept under en stor eksplosjonsulykke i Delft i 1654. De fleste av kunstverkene hans gikk tapt; den dyrebare «Stillitsen» er et av de få gjenværende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer