På tide å forby forbud?

Et Google-søk med teksten «Kjersti Toppe vil forby» fikk disse resultatene: Å la barn spille på fotballag i ung alder, vinspalter i avisene, OPS-skoler, solarium og angrepiller i butikk.

FANTASILØST: Man kan undre seg over om ikke flertallsregjeringen har tatt så mange av arbeidsoppgavene til stortingspolitikerne, at de ikke står igjen med andre fritidssysler enn å finne noe å forby, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Geir Bølstad
FANTASILØST: Man kan undre seg over om ikke flertallsregjeringen har tatt så mange av arbeidsoppgavene til stortingspolitikerne, at de ikke står igjen med andre fritidssysler enn å finne noe å forby, skriver artikkelforfatteren. Foto: Geir Bølstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet søndag 24. juni var Senterpartiets Kjersti Toppe ute med nok et regulerende tiltak. Denne gangen var det pappvinen helsepolitikeren ville til livs. Problemet er at omsetningen av vin har økt kraftig de siste 20 åra, og en av skurkene er nettopp vinen på kartong. Senterpartiets forbuds- og reguleringspolitiske talsperson foreslår en enkel løsning: Å forby pappvin. Snart kommer nok regjeringen fram med rasjoneringskortene fra krigen for å begrense vinforbruket.

Man kan undre seg over om ikke flertallsregjeringen har tatt så mange av arbeidsoppgavene til stortingspolitikerne, at de ikke står igjen med andre fritidssysler enn å finne noe å forby. Tidligere har nevnte Kjersti Toppe (Sp) bedt om forbud mot å la barn spille på fotballag i ung alder, forbud mot vinspalter i avisene, forbud mot OPS-skoler, fortsatt forbud mot alkoholreklame, forbud mot solarium og forbud mot angrepiller i butikk. Dette var bare noen av resultatene fra et Google-søk med teksten «Kjersti Toppe vil forby».

Rødgrønne politikere har samme forhold til forbud som Høyre-politikere har til skattelette. Uansett hva spørsmålet er, så blir svaret det samme. I forrige uke var det helseministeren som var bitt av forbudsbasillen. Hun gikk ut i Dagens Næringsliv og ønsket forbud mot Kinderegg og Happy Meals - et forslag som heldigvis kjapt ble avvist av Jens Stoltenbergs twitterkonto. Samme helseminister har tidligere foreslått å forby røyk på tipakninger, for å tvinge røykerne til bare å kjøpe 20-pakninger. En logikk jeg føler er motsatt av den som står bak forslaget om å forby pappvin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer