På tide å forby forbud?

Et Google-søk med teksten «Kjersti Toppe vil forby» fikk disse resultatene: Å la barn spille på fotballag i ung alder, vinspalter i avisene, OPS-skoler, solarium og angrepiller i butikk.

FANTASILØST: Man kan undre seg over om ikke flertallsregjeringen har tatt så mange av arbeidsoppgavene til stortingspolitikerne, at de ikke står igjen med andre fritidssysler enn å finne noe å forby, skriver artikkelforfatteren. 
Foto: Geir Bølstad
FANTASILØST: Man kan undre seg over om ikke flertallsregjeringen har tatt så mange av arbeidsoppgavene til stortingspolitikerne, at de ikke står igjen med andre fritidssysler enn å finne noe å forby, skriver artikkelforfatteren. Foto: Geir BølstadVis mer

I Dagbladet søndag 24. juni var Senterpartiets Kjersti Toppe ute med nok et regulerende tiltak. Denne gangen var det pappvinen helsepolitikeren ville til livs. Problemet er at omsetningen av vin har økt kraftig de siste 20 åra, og en av skurkene er nettopp vinen på kartong. Senterpartiets forbuds- og reguleringspolitiske talsperson foreslår en enkel løsning: Å forby pappvin. Snart kommer nok regjeringen fram med rasjoneringskortene fra krigen for å begrense vinforbruket.

Man kan undre seg over om ikke flertallsregjeringen har tatt så mange av arbeidsoppgavene til stortingspolitikerne, at de ikke står igjen med andre fritidssysler enn å finne noe å forby. Tidligere har nevnte Kjersti Toppe (Sp) bedt om forbud mot å la barn spille på fotballag i ung alder, forbud mot vinspalter i avisene, forbud mot OPS-skoler, fortsatt forbud mot alkoholreklame, forbud mot solarium og forbud mot angrepiller i butikk. Dette var bare noen av resultatene fra et Google-søk med teksten «Kjersti Toppe vil forby».

Rødgrønne politikere har samme forhold til forbud som Høyre-politikere har til skattelette. Uansett hva spørsmålet er, så blir svaret det samme. I forrige uke var det helseministeren som var bitt av forbudsbasillen. Hun gikk ut i Dagens Næringsliv og ønsket forbud mot Kinderegg og Happy Meals - et forslag som heldigvis kjapt ble avvist av Jens Stoltenbergs twitterkonto. Samme helseminister har tidligere foreslått å forby røyk på tipakninger, for å tvinge røykerne til bare å kjøpe 20-pakninger. En logikk jeg føler er motsatt av den som står bak forslaget om å forby pappvin.

Jeg skulle ønske regjeringen hadde større og mer visjonære mål for folkehelsen enn å regulere størrelsen på beholdere med lovlige varer. Litermål og kartongstørrelser gjør seg godt som matteoppgaver på barneskolen, men mindre som seriøse tiltak i helsepolitikken.

Mathias Fischer
Mathias Fischer Vis mer

Så lenge vin er en lovlig vare - det håper jeg den forblir selv med dagens regjering - så bør politikere la være å bry seg om hva slags beholder den selges i. Papp er lovlig, vin er lovlig, hvorfor skal da pappvin være ulovlig?

Jeg tror ikke at det er vonde intensjoner som ligger bak. Jeg tror Kjersti Toppe oppriktig ønsker at nordmenn skal leve gode og sunne liv, og vil gjerne hjelpe oss på veien. Problemet er at valgene rødgrønne politikere gjerne vil ta for oss, er valg vi er i stand til å ta selv.

Mitt drømmesamfunn er verken rusfritt eller sukkerfritt: Det er et samfunn av frie mennesker som tar frie valg. Da trenger vi politikere som ønsker å legge til rette for frihet, ikke politikere som vil forby alt som lukter vondt.