På vei inn i sorteringssamfunnet

Dersom min farmor hadde fått innvilget abort i 1900 ville ikke min far ha blitt født.

EKSKLUDERENDE: Et samfunn som fjerner enkelte utgrupper etter hvert ikke finner plass til noen som er annerledes, frykter Jahn Otto Johansen. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
EKSKLUDERENDE: Et samfunn som fjerner enkelte utgrupper etter hvert ikke finner plass til noen som er annerledes, frykter Jahn Otto Johansen. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Er vi på vei inn i sorteringssamfunnet? Er vi allerede kommet dit? Det var spørsmål Livsvernsprisvinneren Thorvald Steen og jeg stilte på et møte i Lørenskog Bibliotek. Vi mente begge at vi er kommet farlig nær denne situasjon og fikk gehør for dette syn. Hadde vår tids praksis når det gjelder fosterdiagnostikk eksistert for drøye hundre år siden ville min far ikke ha vært født siden farmor ville ha fått innvilget abort. Mannen som besvangret henne var en sjarmerende Fredrikstad-skipper som satte barn på damer langs hele kysten., Han ville ikke ta noe ansvar for enda en «lausunge»; han ble en aktet borger og visstnok ordfører i en Østfold-kommune. Min far møtte aldri sin far og jeg følgelig heller ikke min bestefar.

Dersom min farmor hadde fått innvilget abort i 1900 ville altså ikke min far ha blitt født og selvsagt heller ikke jeg og mine barn, barnebarn og oldebarn. Ja, jeg selv burde kanskje ikke tatt ansvaret med å sette barn til verden etter at det ved en tilfeldighet ble oppdaget at jeg hadde medfødt hjerteflimmer som kunne gå i arv til de neste generasjoner. Thorvald Steens tilfelle var enda mer alvorlig. Etter at han hadde utmerket seg i vinteridrett ble det plutselig påvist en arvelig muskelsvekkelse som gjør at han i dag ikke kan begi seg ut på vinterføre, og sannsynligvis blir han enda verre. Så lite det strøs på glatta nå for tiden skulle man tro kommunale politikere og byråkrater vil bli av med oss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer