Paris' nye kultsteder

PARIS (Dagbladet): Det er helt ute å gå i Louvre-museet i Paris nå. Kunstelskere har funnet nye kultsteder, og de står ikke i noen turistguide. De er helt ulovlige, utrolig kreative, spill levende og er for lengst blitt et kulturelt must.

Francesco De La Luna ønsker velkommen. Sammen med 34 andre unge kunstnere okkuperer han 59, rue de Rivoli, eid av en bank som sto tom. Hele fasaden er dekorert i sprakende farger som lyser opp i dette forretningsstrøket, med Hennes & Mauritz tvers over gata. Huset holder åpent fra 13 til 19 og besøkes av mange tusen nysgjerrige hver uke.

En boblende, kunstnerisk energi åpenbarer seg allerede i trappa, der veggene er dekorert med gamle vinylplater, plakater, dikt, fotoer, fjær eller andre rariteter. Og det er bare begynnelsen. Til tonene av andalusisk musikk og med et snev av øllukt i nesa går man rundt i rommene der hver kunstner får utfolde seg fritt.

  • Installasjonene tar i bruk alt fra rullestoler til julepynt, via slips, afrikanske stråmasker, fuglebur eller vernehjelmer, mens malerne like gjerne bruker veggen som vanlige lerreter. Forfatteren Julien Caumer lar sine kamerater korrigere halvskrevne romaner, mens Dahlia gir kurs i orientalsk dans.

Maleren Kalex startet okkupasjonen sammen med vennene Gaspard og Bruno, alias KGB, for et år siden. De har lekt katt og mus med loven og klart å unngå utkastelse til nå, takket være en flink advokat som tar seg betalt i form av kunstverk. 16. oktober ble de reddet av en rettsavgjørelse, og nå får de være iallfall over vinteren. Blir de kastet ut til våren, finner de en annen tom bygning som bare venter på å få nytt liv. Og dette er bare en av mange tilsvarende okkupasjoner.

  • Kulturdepartementet har begynt å fatte interesse for fenomenet og holder en viss beskyttende hånd over det. Men en representant for rådhuset dummet seg helt ut ved å tilby dem et sted på landet.

Kalex og vennene vil ikke flytte. Det er Paris de elsker. De vil at byen skal leve og kjemper for å bevare det lille av sjel de mener er igjen.

McDonald's og de andre forretningene i strøket støtter dem. Unntatt Hennes & Mauritz, som rynker på nesa.