Parkert av Bernander

«Autofil»-programleder Jan Erik Larssen ville stevne samferdselsministeren for trafikkdrap. Det likte John G. Bernander svært dårlig.

NRK-sjefen reagerte spontant og kalte Larssen inn på teppet. Her fikk Larssen forståelsen av at han burde tenke seg godt om: Hvis han ikke sluttet å kritisere myndighetene, ville det få konsekvenser. Den sterke reaksjonen fra NRK-ledelsen kom etter den populære programlederens utfall mot samferdselsminister Torhild Skogsholm.

I et intervju med «Autofil» i fjor sa Jan Erik Larssen at samferdselsministeren «burde stevnes for drap fordi vi ikke har råd til å putte ungene våre i en noenlunde sikre biler». NRK-sjefen John G. Bernander reagerte og kalte Larssen inn på teppet.

- Her fikk jeg beskjed om at som frilanser kunne jeg bruke fritida til det jeg ville, men at den koblinga jeg dreiv på med nå var uheldig og kunne få konsekvenser. NRK-ledelsen ville ta seg av det politiske - jeg trengte ikke røre ved det. Min oppgave var å levere den varen jeg var satt til, og som de var så fornøyde med - nemlig å være programleder for «Autofil», sier Larssen

Dagbladet møtte den profilerte programlederen på McDonald4s på Liertoppen i går kveld. I kjølvannet av Nome-saken har debatten rundt Larssens engasjement i samferdselssaker blusset opp.

Skjønte ikke omfanget

Larssen sier selv at han ikke skjønte rekkevidden av utspillene sine. Rundt 600.000 seere benker seg foran TV-skjermen hver uke for å følge Larssens autofili. Plutselig befant han seg i en situajon der han var talsmann for all verdens bilister. Han ble invitert i møter med SINTEF, statsråden og Teknologirådet om å diskutere bilpolitikken fram mot år 2020, og han fikk utdype synspunktene sine i «Først og sist» hos Fredrik Skavlan.

- Jeg følte meg som fritt vilt, og det var en posisjon jeg ikke ønsket meg, sier Larssen.

Etter møtet med NRK-ledelsen la Larssen seg flat.

- Jeg skjønte selv at koblinga var dum. Jeg står for det jeg sa den gangen, men samtidig ser jeg at det blir en rollekonflikt. Jeg tror seerne mine også ble forvirret. Samtidig var det spennende å plutselig være i en posisjon der man har reell påvirkningskraft. Jeg vet at jeg kunne bidratt med noe.

Får kritikk

På NRKs intranettsider i går tok «Forbrukerinspektø»r-journalist Jan Jacob Tønseth et oppgjør med dobbeltmoralen fra NRK-ledelsen. Han mener Larssens utspill mot samferdselsministeren er minst like ille som Nomes utspill mot USA-president George W.Bush. Tønseth spør seg om det er innholdet i kritikken som skal bli utslagsgivende for om man får beholde programlederjobben eller ikke.

- Jeg synes ikke umiddelbart han kan sammenligne meg med Petter Nome. Jeg er en bilentusiast som lager et subjektivt bilgledeprogram. Nome skal lede et aktualitetsprogram der han møter alle typer karakterer fra idrettspillere til politikere. Da kan det bli problematisk at han har frontet sine egne standpunkt.

Larssen mener også Nome burde skjønt alvoret når NRK ga ham en advarsel første gang.

- Når du blir kalt inn på teppet til Bernander ligger det i kortene at det er alvor. Nome burde skjønne at hans engasjement ville skape problem hos sjefene som har ansatt han. Jeg mener Nome tok et bevisst valg der han valgte bort programlederjobben, og det har jeg enorm respekt for. Han står for noe som er viktig.

Ville ofret seg for kristenarbeid

- Synes du det var riktig av NRK-ledelsen å ta fra Nome jobben?

- Det er vel den represalien de kan bruke - å ta ham av en programserie han er satt opp på. De har brukt den sterkeste reaksjonsformen de har. Jeg skjønner reaksjonen, sier Larssen.

ENGASJERT: Det finnes saker Jan Erik Larssen kunne tenke seg å ofre jobben for. Hvis han fikk beskjed om at arbeidet som barne- og ungdomsarbeider i kristen regi ikke var forenlig med programlederjobben, ville han sluttet. Larssen har stor respekt for Petter Nomes engasjement.