Parkliv

Karin Park (24) ble kåret til beste Zoom-artist i Bergen. Nå går hun i platestudio.

- JEG HAR PROBLEMER med norske adjektiver, så der stopper ofte setningen opp. Ellers går det greit. Jeg snakker bare svensk hvis jeg er sint eller full, sier en blid og edru Karin på klingende bergensk. Det er fem år siden hun, som et kvinnelig svar på Stockhaus, flyttet fra Sverige til Bergen og begynte å skrive sjarmerende poplåter.

- MYE AV DAGENS musikk handler om de fysiske og primitive sidene ved oss. Jeg ønsker å lage musikk som får folk til å føle noe utover dette. Låter som ikke bare går inn her og ut der, sier hun og peker på ørene sine.

Karin kommer fra den lille bygda Djura, som ligger dypt inne i de svenske skoger. Her bor så godt som alle de 400 innbyggerene i røde trehus med hvite karmer.

- Dette høres jo idyllisk ut. Hvorfor flyttet du?

- Det er en grunn til at det bare bor 400 stykker der! Når du kommer fra Djura, så flytter du derfra. Sånn er det bare.

Først flyttet Karin til Japan. Der bodde hun i tre år. Da hun var femten ville hun begynne på musikkgymnaset i Stockholm, men foreldrene mente hun var for ung til å bo alene.

- Jeg måtte planlegge alt på egenhånd: jeg søkte på skolen og kom inn, lagde et budsjett over alle utgiftene og skaffet meg en leilighet i smug. Til slutt greide jeg å overbevise dem.

EN AV VENNINNENE hun fikk i den svenske hovedstaden kjente noen folk i Norge. Hun spilte en kassett for Karin, med opptak av en gutt som leste dikt på bergensk. Karin ble svært fascinert av denne dialekten. Hun var derfor ikke vanskelig å be da venninnen ville ha henne med til Bergen.

- Jeg følte at det ikke var noe som holdt meg tilbake. Jeg var blitt kastet ut av leiligheten og hadde ikke fått den jobben jeg søkte på, forteller Karin.

For å gjøre en lang historie kort: Karin flyttet inn hos gutten som leste dikt på kassetten, fikk seg jobb som bartender og ble vokalist, gitarist og låtskriver i sitt selvtitulerte band. Og i år vant de Zoom-konkurransen i Bergen.

- Det er mange som sier «det går ikke an å konkurrere i musikk, bla, bla, bla». Greit nok det, men jeg synes likevel Zoom er litt annerledes. Her gjelder det å gjøre en god livejobb der og da. Det hjelper ikke å ha et bra støtteapparat i ryggen eller å ha en hype på seg. Alle har det samme lydanlegget og de samme forutsetningene.

Foruten Karin består Karin Park av Øystein Bergsvik, Anders Bitustøyl, Taral Jensen og Geir Luedy. Alle er veldig viktige, lover vi Karin å skrive. Sistnevnte er i tillegg produsent for bandets album som kommer i løpet av neste år. Første singel er ventet i januar.

PÅ KASSETT: Karin Park ble så fascinert av en kassett med bergenske dikt at hun flyttet fra Stockholm og bosatte seg i Bergen. Nå har hun sitt eget bergensband og kommer snart med album.