Parodi med høy kvalitet

KRISTIANSAND (Dagbladet): Ekstremlegender fikk vise fram sine kvaliteter - og sine parodiske sider.

Mayhem fortjente å bli trukket fram i lyset på årets Quartfestival.

I Drillos ånd kan man trygt si at Mayhem besitter ekstreme kvaliteter. Hvem ville for ti år siden trodd at en festival med offentlig støtte - på Sørlandet - skulle presentere et band der vokalisten tente på et krusifiks, brukte det som dolk på et grisehode og pælmet det til publikum?

Slik sett tøyer også festivalsjef Toffen Gunnufsen sin bookingpolitikk til det ekstreme. Også Quartfestivalen har et behov for å sjokkere. Og invitasjonen til svartmetallens makabre gudfedre er kanskje en aldri så liten ond hilsen til Sørlandets borgerskap, som aldri har hatt vett til å støtte opp under Quartfestivalen.

Men Mayhem brukte sin tilmålte tid godt. De viste at de kan være et ekstremt bra black metal-band. Trommis Hellhammer, gitarist Blasphemer og bassist Necrobutcher utgjør en instrumentaltrio med en voldsom kraft og presisjon. Vokalist Maniac blir lettere parodisk der han trasker rundt som Baron Blods fetter fra virkeligheten. Og lek med grisehoder er en forferdelig barnslig lek som ingen lar seg skremme av. Men Mayhem tar rockens evige lek med tabuer helt til det ytterste. Det er vel det det egentlig handler om.

Utover det laget Mayhem et storslagent og nattsvart show nede i Bendiksbukta der de spilte sanger fra hele karrieren, og også en coverversjon av Turbonegers «Are You Ready For Some Darkness».