Parodi på liv og død

Underfundig mellomeuropeisk ironi om liv og død i Wien og på Cuba.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Fabula-serien til Solum er etter min smak den mest eksklusive av forlagenes «verdenslitterære» serier. Med titler som Dino Buzzattis «Tatarenes ørken», Sàndor Màrais «Glør» og Julio Cortazars «Paradis», for bare å nevne noen. Bok nummer 27 i serien foreligger nå. Den er skrevet av Arnold Stadler (f. 1956), som regnes blant de mest talentfulle tyske forfattere i sin generasjon. Nå behøver ikke det bety så mye. Tysk samtidslitteratur har slitt i mange år. Men Stadler holder mål, han.

Halvhjertet

Boka åpner på en strand i dagens Havanna. Der subber en 40 år gammel østerriker rundt med en koffert, før han faller død om. Boka er fortellingen om hans underlige liv. Med en oppvekst i Wien der moren daglig skrek til faren at han var en løgner. Mens faren på sin side tilbrakte mye tid i bobilen med sine skiftende elskerinner.

En grunnstemning i boka er livets meningsløshet, og menneskets forsøk på å bøte på den gjennom livsløgner. Franz skiller seg ut ved ikke å trives i sitt løgnerliv. Han mangler oppdrift, og ender som en tildels mislykket fotograf av forfatterportretter. Som elsker er han like halvhjertet, fordi han alltid sovner når han legger seg med en av sine mange kvinner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer