Parodi på sjangeren «modige oppgjør med islam»

Overdrevne påstander og uselvstendig tenkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Politiker og historiker Hallgrim Berg er en modig mann. Han tør utgi ei bok som ikke inneholder noe nytt. Hans mange påstander om den islamske «invasjonen» av Europa er hentet fra bøker som foreligger på norsk av kritikere som Oriana Fallaci, Ayaan Hirsi Ali, Irshad Manji, Hans Magnus Enzensberger, Vebjørn Selbekk, Hege Storhaug, med flere. Forskjellen er at Berg får de andre til å høres tolerante.

Vi blir hengt

Sånn må det bli når man utkommer sist i rekken. Volumet må opp. Er det allerede på maks, setter man en ropert foran høyttaleren. Bokbrevet kan fungere som en oppsummering av debatten for dem som har oppholdt seg på en øde øy de siste åra, men det holder å lese baksideteksten. Den koker ned til at de kommer og tar oss. Snart. Spania er allerede tapt. Så vi europeere skal være takknemlige for at USA forsøker å forhindre det. «Kort sagt: Me må henge saman, elles blir me hengde kvar for oss.» Islam stagnerte på 1300-tallet, mens vi fortsetter å utvikle eksportverdige ideer og oppfinnelser. Som Berg foreslår at vi burde synge hver 17. mai: «Hipp hipp, opp fra middagsluren, hurra for den vestlige kulturen!»

Frivillig komisk?

Det er kanskje ikke så synd at brevkulturen er i ferd med å forsvinne likevel. Spesielt ikke når de skjemmes av skrivefeil, overdrevne påstander og uselvstendig tenkning. Med «Amerikabrevet» har debatten blitt strukket til sin ytterste grense. Har Høyre-politikeren tatt på seg gjøglerhatten? Alle brevene er tross alt stilet til en steinmasse, Frihetsgudinnen, som ifølge Berg inkarnerer alt godt med Vesten. Som historiker burde han vite at kunstneren Bartholdi opprinnelig laget skulpturen til åpningen av Suezkanalen i Egypt i 1869 og at den symboliserte en egyptisk bondekvinne (muslimsk!). Fakkelen representerer lyset som blir båret mellom de tre kontinentene Asia, Afrika og Europa. Berg gjør sitt beste for å blåse den flammen ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer