Kunstdebatt

- Parodisk og populistisk

Kunstkritiker fnyser av alliansen «Vebjørn Sands soldater» og Fremskrittspartiet.

FRP-INVITASJON: Stortingspolitikerne Morten Wold og Silje Hjemdal (til h.) fra Fremskrittspartiet inviterte kunstnerne William Heimdal (fra v.) Dag Hol, Trine Folmoe, Vebjørn Sand og Kaja Norum til Stortinget. Foto: Anders Grønneberg
FRP-INVITASJON: Stortingspolitikerne Morten Wold og Silje Hjemdal (til h.) fra Fremskrittspartiet inviterte kunstnerne William Heimdal (fra v.) Dag Hol, Trine Folmoe, Vebjørn Sand og Kaja Norum til Stortinget. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Vebjørn Sand og de klassisk figurative kunstnerne kommer med et populistisk utspill, som Fremskrittspartiet kaster seg på. Det mener kunstkritiker, forfatter og redaktør Kjetil Røed.

PARADOKS: - At Vebjørn Sand nå får støtte fra Frp, er jo et stort paradoks - partiet som vil ha minst mulig offentlig støtte til kunstnerne, sier Røed. Foto: Privat
PARADOKS: - At Vebjørn Sand nå får støtte fra Frp, er jo et stort paradoks - partiet som vil ha minst mulig offentlig støtte til kunstnerne, sier Røed. Foto: Privat Vis mer

Fredag gikk Vebjørn Sand og et knippe klassisk figurative kunstnere ut i Dagbladet og kritiserte sine vilkår i Kunst-Norge. De hevder seg oversett, neglisjert og mener de blir betraktet som «en pariakaste» - utestengt fra stipendordninger og offentlig utsmykning.

Kunst og Frp - et paradoks

- Nok en gang inntar de klassisk figurative kunstnere en offerrolle, og mener seg oversett av «kunstpolitiet». At de nå får støtte fra Frp, er jo et stort paradoks - partiet som egentlig vil ha minst mulig offentlig støtte til kunstnerne, sier Røed.

PÅ STORTINGET: Frp-politikerne Morten Wold (i blå dress)og Silje Hjemdal (til h.) inviterte kunstnerne Dag Hol (til v.) og Vebjørn Sand til Stortinget forrige uke. Foto: Anders Grønneberg
PÅ STORTINGET: Frp-politikerne Morten Wold (i blå dress)og Silje Hjemdal (til h.) inviterte kunstnerne Dag Hol (til v.) og Vebjørn Sand til Stortinget forrige uke. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han mener det er galt av politikere å gripe inn å styre kunsten på den måten.

- Politikere skal holde seg på en armlengdes avstand til kunstnerne og hvordan kunstorganisasjonene velger å drive og støtte ulike kunstnere og kunstuttrykk, sier Røed.

- Kunstig og problematisk

Kunstkritikeren skjønner ikke utspillet, og mener det er uheldig å spalte ut én gruppe kunstnere. Han synes heller de bør samle seg om hele kunstfeltets felles goder og vise solidaritet.

- De klassisk figurative kunstnere er ikke de eneste som føler seg oversett, sier han, og fortsetter:

- Det er ikke et spørsmål om sjanger, men om kvalitet og relevans. De bygger på en konstruksjon, og insisterer på den. Jeg synes slike utspill er kunstig, problematisk og lite konstruktivt.

Til tider overflatisk

Grunnen til at de klassisk figurative kunstnere i mindre grad får utsmykningsoppdrag, skyldes at uttrykket ikke treffer tidsånden, mener Røed. Men det gjelder ikke bare dem som kunstnergruppe og enkeltpersoner.

- Det er mange grupper kunstnere som ikke blir valgt til utsmykking, sier Røed.

KUNST: Det henger mye kunst på Stortinget i den tradisjonen William Heimdal og Kaja Norum, Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand er inspirert av. Foto: Anders Grønneberg
KUNST: Det henger mye kunst på Stortinget i den tradisjonen William Heimdal og Kaja Norum, Dag Hol, Trine Folmoe og Vebjørn Sand er inspirert av. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Han har tidligere kranglet offentlig med Sand, som han synes er en god kunstner, men også til tider overflatisk. Det er måten de idylliserer naturen på, som Røed reagerer på.

- En snurrig sak

- Når de maler naturen på en unaturlig måte - gjør den ufarlig, naturromantisk, idylliserende og kitschy - blir det svulstig og pompøst, hevder Røed.

- Hva med kravet om et eget professorat på Kunstakademiet?

- Det er ikke jeg som utnevner professorer ved Akademiet, men å ansette en lærer skapt av deres konstruksjon, ville blitt en snurrig sak, sier Røed.

- Påberoper seg utenforskap

Bildekunstner og kritiker Tommy Olsen (55) mener at de klassisk figurative kunstnerne konstruerer og lager en konflikt som er over for lenge siden. Han mener det ikke medfører riktighet at de står utenfor når det gjelder fordelinger av de offentlige godene.

- SURKING OG SYTING: Bildekunstner og kritiker Tommy Olsen har lite til overs for Vebjørn Sand & Co. Foto: Privat
- SURKING OG SYTING: Bildekunstner og kritiker Tommy Olsen har lite til overs for Vebjørn Sand & Co. Foto: Privat Vis mer

- De påberoper seg et utenforskap de ikke har, sier Tommy Olsen.

- Det fins ikke noe «kunstpoliti» som jeg er en del av, eller som er ute etter «å ta» de klassisk figurative kunstnerne. Det er bare gammel surking og syting, men det er kanskje lett for meg å si som tilhører helt den andre siden av kunstaksen, sier Olsen til Dagbladet.

STEIN ERIK HAGEN: Husker ikke prislappen på kunstinstallasjonen han låner ut til Oslo kommune. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Reporter: Johannes Theodor Fjeld Vis mer

Støtter «Sands soldater»

De klassisk figurative kunstnerne får også støtte fra uventet kunstnerhold. Den anerkjente konseptkunstneren Marianne Heske, som holder til i en «helt annen ende» av Nerdrum, Sand og Co, mener at de opplever ufortjent mye motstand i.

- De klassisk figurative kunstnerne fortjener en mye større plass i samfunnet, sier hun, og legger til:

- De bør få mer støtte, en jevnere og mer rettferdig fordeling av offentlige midler. De bør få offentlige utsmykningsoppdrag, og bør få en større plass i det offentlige rom.

Støtter professorstilling

Den 73 år gamle kunstneren mener Kunst-Norge trenger folk som ser kvaliteten i det klassisk figurative. Det gjelder både i utdanningsinstitusjoner, i komiteer og juryer som engasjerer kunstnere til utsmykningsoppdrag.

STØTTER SAND: Konseptkunstner Marianne Heske mener de klassisk figurative kunstnerne møter for mye motstand. Foto: NTB Scanpix
STØTTER SAND: Konseptkunstner Marianne Heske mener de klassisk figurative kunstnerne møter for mye motstand. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er for lite kunnskap om klassisk figurativ kunst, sier Heske.

At det ikke fins en klassisk figurativ professorstilling på Kunstakademiet, mener Heske er uhørt. Hun etterlyser mer kunnskap blant fagfolk og kritikere om hva som er bra og hva som er middelmådig klassisk figurative kunst.

På høy tid

- Det fins mye bra kunst i alle sjangere, men også mye middelmådig og dårlig. Det er det det handler om. For hva kan ikke være vakrere enn en godt tegnet klassisk figurative hånd, det er fantastisk - men den må være god, sier Heske.

- Kunstnere som blant andre Nerdrum, Folmoe og Sand burde vært tatt med inn i varmen, sier hun.

Hun forteller at hennes moderne og konseptuelle kunst var helt utenfor det gode selskap på 70- og 80-tallet, da den politiske kunsten rådet grunnen. Men hun mener at nå er det på høy tid å ta de klassisk figurative kunstnere inn i varmen.