«INGEN SLÅR BIBLIOTEKENE»: Det et stort behov for en offentlig møteplass som kan bidra med kunnskap, opplevelser, demokratisk debatt og inkludering,skriver artikkelforfatterne. Her fra Deichmanske bibliotek i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
«INGEN SLÅR BIBLIOTEKENE»: Det et stort behov for en offentlig møteplass som kan bidra med kunnskap, opplevelser, demokratisk debatt og inkludering,skriver artikkelforfatterne. Her fra Deichmanske bibliotek i Oslo. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer

Parodisk om bibliotek

Med sine nesten 30 millioner besøk er det ingen andre aktiviteter eller institusjoner som slår bibliotekene på besøk.

Meninger

«Ble det gamle biblioteket besøkt fra før? Knapt. Vil det nye biblioteket bli mer besøkt? Neppe.»

Dette er retoriske spørsmål og svar fra Fredrik Juel Hagen i Fremskrittspartiets Ungdom i Dagbladet 15. februar. Hagen mener lokalpolitikere som bruker penger på å bygge kulturhus og bibliotek er parodiske. Hagens innlegg er parodisk i sin kunnskapsløshet: Med sine nesten 30 millioner besøk i folke- og fagbibliotek er det ingen andre aktiviteter eller institusjoner som slår bibliotekene på besøk. Bibliotekene vurderes også som den mest populære offentlige tjenesten blant folk flest!

I ei tid da detaljhandelen trues av internett og lokal- og bysentra kan forvitre, er det et stort behov for en offentlig møteplass som kan bidra med kunnskap, opplevelser, demokratisk debatt og inkludering. Biblioteket er denne institusjonen. Derfor er det ikke bortkastede penger å bygge nye bibliotek, enten det er i Grimstad eller i Oslo.

Tvert imot er det slik at den byen og den kommunen som ikke har et moderne bibliotek som kan bidra til steds- og byutvikling, burde skynde seg å bygge et! Se til f.eks. Sølvberget bibliotek i Stavanger, som trekker 1,3 millioner besøkende til bysentrum, eller Tønsberg og Nøtterøy bibliotek som har bortimot 300000 besøkende i en by med 41000 innbyggere!

Undersøkelser viser at befolkningen synes det er bra å bruke skattepenger på bibliotek.

Det gjelder både de som er aktive brukere og de som drømmer om å bruke biblioteket når de engang får bedre tid, og de som synes det er verdt å betale for at de rampete naboungene kan gå på biblioteket i stedet for å lage leven. Biblioteket er ikke bare populært, det er det kulturtilbudet som brukes bredest av alle samfunnsklasser. Ikke minst ser vi nå at bibliotekene er en viktig arena for integrering av asylsøkere gjennom arrangementer som språkkafeer, samtalegrupper, leksehjelp osv.

Biblioteket er ikke utdatert, det er den institusjonen som kanskje er mest egna til å bidra i framtidas utfordringer med hensyn til kunnskapsdeling, fellesskap mellom mennesker og som demokratisk arena!