FORVIRRENDE: «Summen av Dagbladets saker om kosthold bidrar til å øke forvirringen om hva som er sunt og hva som er helseskadelig», skriver artikkelforfatteren. Faksimile: Dagbladet 21. juli.
FORVIRRENDE: «Summen av Dagbladets saker om kosthold bidrar til å øke forvirringen om hva som er sunt og hva som er helseskadelig», skriver artikkelforfatteren. Faksimile: Dagbladet 21. juli.Vis mer

Parodisk om kosthold

Summen av Dagbladets saker om kosthold bidrar til å øke forvirringen om hva som er sunt og hva som er helseskadelig.

Jeg har i lengre tid fulgt kostholds- og livsstilsdebatten i norske media. Debatten er forvirrende og i verste fall farlig. Dagbladet utmerker seg ved å skrive mye om kosthold, trening og helse, noe som isolert sett er bra. Men, behandlingen Dagbladet gir av dette viktige stoffet framstår som lite seriøst.

Fra 1. juli og fram til i dag har Dagbladet hatt mer enn 46 forsider eller forsidehenvisninger om kosthold og helse. I jungelen av ulike råd om kosthold, trening og helse har befolkningen brukt for råd og veiledning. Her svikter Dagbladet. Hensynet til god og presis informasjon om kosthold og helse må vike for en lettvint markedsorientering.

Den ene dagen får vi råd om hvordan vi kan lykkes med lavkarbo, for litt seinere å få en forside som sier at lavkarbo er usunt. Med Dagbladet skal vi bli kvitt magefettet 3. juli, bli kvitt magefettet (igjen) 21. juli og feriefettet 19. august. Dagbladet forteller oss 26. august at vi kan bli slanke på den enkle måten og 13. juli kan vi bli i god form på 1, 2, 3. Den ene dagen er epler bra for hjerte, en annen dag er frukt usunt. Vi får vite at sjokolade reduserer hjerterisiko og at rødvin kan gjøre oss slanke.

Behandling av overvekt og fedme er komplisert og det å påstå at vi kan bli slanke på den enkle måten er rett og slett fordummende. Bedre helse og en lavere kroppsvekt oppnås ikke ved å spise bacon og sjokolade og svelge dette med kremfløte og rødvin.

Artikkelforfatter Frode Jahren er generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke.
Artikkelforfatter Frode Jahren er generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Vis mer

Summen av Dagbladets saker om kosthold bidrar til å øke forvirringen om hva som er sunt og hva som er helseskadelig. I beste fall framstår kostholdsrådene i Dagbladet som parodiske. Det som er verre er at «rådene» kan bidra til at det blir vanskeligere å få endret folks kostholdsvaner. Slik kan Dagbladet risikere å bidra til en negativ utvikling i helsetilstanden i Norge. Dette kan umulig være i tråd med Dagbladets intensjon.

Kosthold og aktivitet er sentralt for å forebygge hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes og flere andre sykdommer. I tillegg er kosthold viktig for helsa til de som allerede har blitt syke. Med Dagbladets tradisjon for folkeopplysning har avisa et stort ansvar for å gi kunnskapsbaserte og konsistente råd, særlig med tanke på det store omfanget som kosthold, trening og helsestoff har i avisa.

Jeg vil derfor utfordre Dagbladet til å ta sitt viktige samfunnsoppdrag mer på alvor og bidra til å bedre folkehelsen gjennom kritisk og seriøs journalistikk.

Les også: Den såkalte fedmeepidemien