Pårørende dropper søksmål mot Finn Iunker og Det Åpne Teater

- Vi ville blitt overkjørt.

(Dagbladet.no:) Søskenflokken til den drepte Rigmor Johnsen reagerte sterkt på at en teaterversjon av Torgersen-saken, Finn Iunkers stykke «Det skjendige drapet i Skippergata», hadde premiere på Det Åpne Teater i Oslo torsdag.

Familien er såret over at de ikke på forhånd ble informert om forestillingen om drapet på søsteren, og følte det som en påkjenning at NRK sendte et utdrag fra oppsetningen i en nyhetssending samme kveld.

Saken har vært tema for heftig debatt på ulike nettforum og i teatermiljøet. I ettermiddag følte søskenflokken seg tvunget til å trekke søksmålet.

Truet med erstatningskrav

- Saken har vært et hardkjør for oss, men de fleste av oss er pensjonister og har ikke økonomi til å la dette skure og gå. Hvis vi hadde fått stoppet teaterstykket ville vi blitt truet med erstatningskrav på 500 000 og saksomkostninger. Det har vi ikke råd til, sier talsmann for familien Kjell Granly til Dagbladet.no.

Han er storebroren til Rigmor Johnsen som ble funnet drept i en kjeller i Oslo i 1957, bare 16 år gammel. Familien til Rigmor Johnsen sendte en begjæring til Oslo Namsrett om å få stykket stoppet, men avlyser nå fredagens rettsmøte etter råd fra advokatene sine.

- Skaden er allerede skjedd. Søstrene mine er veldig nedkjørt over at vi ikke har mulighet til å stoppe teaterstykket, men vi ville ha blitt fullstendig overkjørt, sier Granly.

Unnskyldning nytter ikke

SKAPER REAKSJONER: «Det skjendige drapet i Skippergata» av Finn Iunker spilles for tiden i Oslo. Drapsofferets familie hadde ikke fått beskjed på forhånd. Foto: DET ÅPNE TEATER
SKAPER REAKSJONER: «Det skjendige drapet i Skippergata» av Finn Iunker spilles for tiden i Oslo. Drapsofferets familie hadde ikke fått beskjed på forhånd. Foto: DET ÅPNE TEATER Vis mer

Dramatiker Finn Iunker har beklaget dypt at familien ikke fikk beskjed om forestillingen. Han fikk nyheten i går gjennom nettforumet Underskog.

- Ja jeg er lettet, men jeg er lei meg for at de ikke var informert. At jeg skulle lage dette stykket har vært kjent siden januar, og dekningen før premieren var også fyldig, så jeg trodde virkelig de visste dette.

- Jeg antok rett og slett at familien ikke ønsket mer mas fra forfattere, journalister og dramatikere, derfor kontaktet jeg dem ikke, sier Finn Iunker til Dagbladet.no.

Kjell Granly forteller at familien ville ikke ha akseptert teaterstykket selv om de hadde blitt spurt først. Han utelukker heller ikke at familien vil fortsette å rettsforfølge saken senere.

- En unnskyldning hjelper ikke! Vi ville ha nektet 100 prosent. Vi har fått nok gjennom årene, sier Granly til Dagbladet.no.

BEKLAGER:</B> Finn Iunker sier han forsøker å behandle dramatisk et sår i nyere norsk historie. Han er lettet over at de pårørende dropper søksmålet.