Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Parsons-galleriet

Er du fan av Gram Parsons, har du selvfølgelig alle låtene fra før. For nye lyttere er disse to cd-ene en skattkiste.

CD: «Sacred Hearts & Fallen Angels» - utgitt i 2001, men først nå i norsk distribusjon - er den første samlingen med kutt fra alle platene sangeren og låtskriveren Parsons var medskyldig i.

Han er kalt countryrockens far, men foretrakk uttrykket «cosmic american music». Gram rakk å spre den gjennom tre forskjellige grupper før han ble soloartist - og døde bare 26 år gammel. Han skal også ha æren for å ha oppdaget en av countrymusikkens underverker, Emmylou Harris. Duettene med Gram og Emmylou, spesielt på «Grievous Angel» (utgitt i 1974, etter hans død), er noen av de vakreste og mest sødmefylte som er spilt inn på plate. Jeg tenker særlig på «Love Hurts» (glem Nazareth-versjonen en gang for alle) og «In My Hour of Darkness» , som selvfølgelig er med på denne samlingen.

The International Submarine er interessant først og fremst fordi det var Parsons første gruppe. Seks låter er hentet fra deres eneste plate, «Safe At Home», en sjuende er «Knee Deep In The Blues» , en outtake fra innspillingene i 1967/68. To låter er hentet fra The Byrds' «Sweetheart of the Rodeo», mens tre er hentet fra en Byrds-boks fra 1990. The Flying Burrito Brothers fyller resten av Disc 1 med 13 spor, med «Sin City» som juvelen. Spesiell er også «Wild Horses» (1970), signert Mick Jagger og Grams buddy og ikke veldig gode forbilde, Keith Richards. Først året etter spilte The Rolling Stones in låta på «Sticky Fingers». Overgangen til Disc 2 skjer med Merle Haggards «Sing Me Back Home» og Bee Gees' «To Love Somebody» ! fra Flying Burrito Brothers' «Close Up The Honky Tonks», en best-of med rariteter fra 1974.

Disc 2 er i hovedsak viet Parsons solokarriere, med nesten hele «GP» og «Grievous Angel» (15 spor), dessuten bl.a. hippielåta «Drug Store Truck Drivin' Man» fra livealbumet «Gram Parsons & The Fallen Angels» (radioopptak fra 1973).

Med et fyldig hefte med bilder, historier og oversikt over hver låt i tillegg, kan det ikke bli så mye bedre. Kjøpepress!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media