LEDER

Parti for de nære ting

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Fremskrittspartiet har i helga gjennomført et vellykket landsmøte på Gardermoen. Partiet er samlet, den kritiske opposisjonen er taus og Siv Jensen står fjellstøtt som partileder. Regjeringsdeltakelsen ser ut til å ha vitalisert partiet, og de tillitsvalgte rir ennå på en bølge av begeistring. Slik idyll er sjelden varig i noen politisk bevegelse, og Frp er neppe et uttak. Partiets enhet i tida som kommer vil avhenge av at Frp-statsrådene leverer de riktige varene i tilstrekkelig tempo og volum. Det er ikke umulig at de lykkes med dette. Frp har en innebygd utålmodighet som står i nokså tydelig kontrast til et mer sedat Høyre. Dynamikken er tydeligere.

I førti år har politiske vedtak på Frp?s landsmøter mest hatt kuriøs interesse. Ofte var de både urealistiske og reaksjonære, men avstanden til reell politisk makt var så stor at de uansett ikke hadde noen betydning. Slik er det ikke lenger. Nå finnes det mulighet for at partiets vedtak kan realiseres av den blå regjeringen. Den nye makten reflekteres bl.a. i vedtaket om å si nei til vinter-OL i Oslo. Selv om vedtaket ble gjort med et nokså knapt flertall, og det ikke tar sikte på å blokkere et stortingsflertall som sier ja, er det likevel mest sannsynlig at hele OL-prosjektet havarerer. Det er en fornuftig utvikling. Enhver regjering ville ha problemer med å forklare en statsgaranti på over 30 milliarder kroner til pampene i den olympiske komité, IOC. For et parti som både vil ha mer velferd og mindre skatt, ble dette uoverstigelig. Selv en morsom fest kan kjøpes for dyrt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer