Partidemokratiet lever hos oss

Tenketankene bidrar positivt, men partidemokratiet og det politiske verkstedet lever i beste velgående i det største fylkeslaget til Høyre.

DEMOKRATISK:  Frode Helgerud fikk 8. plassen under Oslo Høyres nominasjonsmøte i 2013.
DEMOKRATISK: Frode Helgerud fikk 8. plassen under Oslo Høyres nominasjonsmøte i 2013. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig en lørdags morgen i begynnelsen av 2012 var det langt over 200 mennesker i store sal på Høyres hus. Det som brakte alle disse menneskene sammen var medlemskap i Oslo Høyre og muligheten til å være med på å påvirke innholdet i det som allerede da var sannsynlig at ville bli et sentralt dokument i styringen av Norge i årene fremover, nemlig Høyres stortingsprogram 2013-17. Denne morgenen var en bekreftelse på at partidemokratiet i Oslo Høyre engasjerer og motiverer.

Gudleiv Forr var trolig ikke til stede denne dagen, for i Dagbladet 8. juli skriver han at «partiene som levende medlemsorganisasjoner» er «i tilbakegang», at «færre ønsker å være medlemmer, og verkstedfunksjonen svekkes». For Høyre viser statistikken noe annet. Siden 2006 har Høyre gått fra 23 605 betalende medlemmer til nesten 36 000 i 2013. Oslo Høyre har fra 2008 til 2013 gått fra 3223 til 5655 medlemmer, med 90 prosents trofasthet.

Oslo Høyres regelverk er skrevet slik at det legger til rette for partidemokratiet, både hva gjelder det å bestemme hvem som skal være kandidater og hva som skal være politikkens innhold. Verkstedfunksjonen svekkes ikke, den styrkes.

At medlemmene skal påvirke valglistene er en selvfølge hos oss. Etter at et utvalg på bestilling fra årsmøtet 2007 undersøkte hvordan man bedre kunne involvere medlemmene i partiets beslutningsprosesser, vedtok årsmøtet i 2008 enstemmig å innføre en medlemsinvolvering i nominasjonsprosessen. Nå brukes uravstemninger både i forkant av nominasjonsprosesser og ved valg av ledelse, med mellom 15 og 40 prosents medlemsdeltakelse.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

Medlemsinvolvering er også normen i arbeidet med Oslo Høyres kommunevalgprogram 2015-19. I løpet av våren har alle medlemmer fått spørreundersøkelser hvor de gir sin mening om hva de ønsker programmet skal prioritere. Over 600 har respondert. Et parti uten kreativ refleksjon vil aldri utvikle seg, og derfor har vi skrevet to diskusjonsnotater som utfordrer Høyres politikk og som oppfordrer medlemmene til å tenke nytt og kritisk. Som programkomiteens leder vil ikke jeg diktere et program slik jeg mener er riktig. Jeg vil skrive et program som reflekterer det våre medlemmer mener er god politikk. Veien til vedtatt program i starten av 2015 skal hele tiden innebære en involvering av medlemmene.

Jeg er enig med Forr i at fremveksten av tenketanker bidrar positivt i det politiske Norge, og som parti drar vi nytte av den kunnskap disse bringer til torgs. Men samtidig lever partidemokratiet og det politiske verkstedet i beste velgående i det største fylkeslaget til regjeringspartiet Høyre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer