ARBEIDERPARTIET MOT HØYRE: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg etter partilederdebatten i Arendal forrige uke.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ARBEIDERPARTIET MOT HØYRE: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg etter partilederdebatten i Arendal forrige uke. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Partiene teller - blokkene avgjør

Selv om Høyre gjerne vil framstille det slik, er det ikke Arbeiderpartiet aleine som utgjør den avgjørende motstanden fram mot kommunevalget neste år.

Kommentar

Høyre vifter fornøyd med meningsmålinger 13 måneder før kommunevalget. Det har de god grunn til. Som gjennomgangen Dagbladet i dag gjengir viser, er bildet snudd på hodet. Arbeiderpartiet seilte foran kommunvalget i 2015 på en bølge av medvind, med ny optimisme i partiet med Jonas Gahr Støre som populær, ny frontfigur. Med oljeprisfallet og økonomisk uro i 2014 som bakteppe, skapte det rom for Arbeiderpartiet til å utfordre med fordelingspolitikk. Oslo Ap gikk til valg på å innføre eiendomsskatt, og vant.

Nå er mye annerledes. Framfor alt Arbeiderpartiets oppslutning.

Ap kryper nå forsiktig oppover på meningsmålingene, men har ennå ikke løst konfliktene i eget parti. Høyre har i mellomtida etablert seg som landets største parti.

Dagbladet er på plass i Arendal for å analysere og kommentere partilederdebatten som ble sendt på NRK. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Men et nærsynt blikk på skjebnen til Arbeiderpartiet og Høyre på nasjonalt plan, holder ikke for å analysere veien fram mot kommunevalget neste høst. Lokale, politiske konflikter er selvsagt minst like avgjørende, og har spilt seg ut i solid monn. Vi kan ta de tre største byene som eksempel.

I Bergen har byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) denne uka overraskende meldt at han ikke stiller som byrådslederkandidat ved valget neste år. Det ble umiddelbart satt i sammenheng med at Ap i Bergen ligger håpløst langt bak oppslutningen fra valget for tre år siden. Men sammenlikningen er nesten urimelig. Bergen er en Høyre-bastion, og Arbeiderpartiets brakvalg i 2015 falt sammen med Høyres kollaps i kjølvannet av deres høylytte ordfører Trude Drevlands like høylytte korrupsjonssak før valget.

I Trondheim er situasjonen for Arbeiderpartiet isolert sett egentlig mye verre enn i Bergen. Men i motsetningen til Vestlands-hovedstaden, kan «trøndermafiaen» i Ap beholde stillingen takket være veksten til SV og Rødt. Arbeiderpartiet i Trondheim har vært gjennom en politisk skandale av de skjeldne. Bystyrepolitiker Rune Olsø drev omfattende påvirkningsarbeid mot egne partifeller som skulle avgjøre skjebnen i en utbyggingsselskap, samtidig som han arbeidet som konsulent for et utbyggerselskap som hadde interesser i saken. Økokrim gjorde etterforskning, men henla saken. Politisk har det likevel utløst et jordskjelv i byen. Trondheims mangeårige og populære ordfører Rita Ottervik har kunnet redde skinnet fordi hun bedyrer at hun var ukjent med Olsøs manøvre. Hun har fortsatt ikke avgjort om hun stiller som ordførerkandidat neste år.

Senterpartiet har også sagt de kan vurdere å skifte side i Trondheim, og tre ut av det rødgrønne samarbeidet. Men selv med et helrødt alternativ, ligger Arbeiderpartiet an til å beholde makta. Sammen med SV og Rødt har de et knapt flertall i byen, ifølge siste meningsmåling.

Polariseringen i politikken gjør at også bildet i Oslo ser annerledes ut enn på riksplan. Ap taper terreng, men her markerer SV seg sterkt, og Rødt gløder med 11,8 prosent oppslutning på siste lokale måling. Partiene høster antakelig mye gevinst for konkrete, økonomiske tiltak som gratis skolefritidsordning ved 69 skoler i byen. Miljøpartiet de grønne, utskjelt på daglig basis etter å ha frontet offensiv miljøpolitikk i hovedstaden siden 2015, er større enn ved forrige valg. Tilsammen beholder partiene flertallet i byen, til tross for at Høyre snuser på 36 prosent oppslutning.

Høyre har interesse av å framheve konkurranseforholdet med Ap fram mot neste valg. Arbeiderpartiet ser ikke ut til å klare å parkere konflikten i ledelsen, og valget av særlig nestledere vil stjele fokus helt fram mot landsmøtet i partiet i april neste år. Da har partiet knapp tid fram mot valget i september.

Men som denne gjennomgangen har vist, er det ikke Arbeiderpartiet aleine som utgjør den avgjørende motstanden mot Høyre fram mot neste kommunevalg. Partiene teller, men blokkene avgjør.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.