I SLAG: Frp-leder Siv Jensen (t.v.) og Høyre-leder Erna Solberg i vandrehallen på Stortinget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
I SLAG: Frp-leder Siv Jensen (t.v.) og Høyre-leder Erna Solberg i vandrehallen på Stortinget. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer

Partienes posisjonering

Det skal vinnes et valg. Det er derfor vi blir så omtåket av debatten om formuesskatten, skriver Stein Aabø.

Verden har forandret seg. Den rødgrønne regjeringen har gjennomført så store endringer i formuesskatten at bare en liten brøkdel av befolkningen nå betaler en slik skatt. De fleste av disse lider ingen nød. Fjerning av formuesskatten er ikke lenger en god sak, siden det er til størst fordel for de aller rikeste, med størst skatteevne. Folk flest ikke vil merke det overhodet. Fjerning av formuesskatten er tvert imot en dårlig sak.

Høyrepartienes urgamle ønske om å fjerne denne «særnorske» skatten blir isteden avslørende og skaper et inntrykk av at Høyre og Frp tenker mest på de rike. Det bryter med bildet begge partiene forsøker å skape av seg selv. De vil begge være folkepartier som skiller seg fra Arbeiderpartiet ved å være mer moderne og å ha bedre virkemidler for å gjøre oss alle rikere og lykkeligere. De vil begge tekkes de store velgerskarer. Høyre har i flere år beveget seg mot sentrum og vil være «det nye arbeidspartiet». Partiet har med hell kopiert det svenske søsterpartiets suksess og har tredoblet sin oppslutning på tre år.

Fremskrittspartiets selvbilde passer heller ikke med en storstilt gavepakke til de rikeste. Derfor har partiet, bevisst eller ubevisst, begynt å tåkelegge sine standpunkter. Partiet for «folk flest» vinner ikke valg på å ha fjerning av formuesskatten som kampsak. Frp har riktignok mange selvstendig næringsdrivende i sine rekker. Partiet ble startet som «Anders Langes parti til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep» for snart 40 år siden. Men de aller fleste av Frp's velgere betaler ikke formuesskatt. Derfor vil grasrota heller prioritere andre skattelettelser.

Det var i slutten av september ballet startet. Da ble det klart at både Høyre og Frp, som da på flere målinger hadde rent flertall, ville fjerne formuesskatten og arveavgiften i løpet av neste stortingsperiode. Det var en lissepasning til Ap og SV. Plutselig hadde de en sak som brakte dem på offensiven.

Dermed har Frp endret posisjon i spørsmålet. Først ved å kutte relativt lite i formuesskatten i sitt alternative forslag til statsbudsjett for 2013. Seinere ved å tale uklart og forvirrende med flere stemmer. Så uklart at Bedriftsforbundet uttrykte forbannelse over Frp's vingling. Så uklart at storinvestorer som Øystein Stray Spetalen, som en håndsrekning, rykket ut og sa at spørsmålet ikke betydde noe for ham. Trolig er det slik at storkanonene har skjønt mer enn Bedriftsforbundet. Formuesskatten blir fjernet i løpet av neste periode. Men akkurat nå er det viktigst å vinne det forestående valget. Og da må man ikke skremme velgerne.

Men Høyre og Frp er ikke alene om å uttale seg ullent. Næringsminister Trond Giske og LO-leder Roar Flåthen snakket alt for to år siden om å gjøre endringer i formuesskatten slik at den ikke bremset investeringer og jobbskaping. Senterpartiet har vedvarende ønsket å fjerne skatten på «arbeidende kapital», et standpunkt som er skreddersydd for partiets kjernevelgere, men som i praksis ikke er så lett. Flåthen har igjen inntatt det klassiske standpunktet, mens Giske overfor Klassekampen i går uttrykte begeistring over at Høyre nå tvinges til å innta samme holdning som ham. Forvirret? Giske er ganske alene om sine synspunkter i Ap om dette og er tidligere blitt satt på plass av regjeringssjefen. Ved å si at Høyre ror i hans retning, tukler han med de rene konfliktlinjer i skattepolitikken.

Jens Stoltenberg hamrer for sin del på Høyre og Fremskrittspartiets svakeste punkt, den urimelige fordelingsvirkningen av å fjerne formuesskatten. Begge partier har imidlertid forsikret at de skal finne på ting som gjør at de rikeste skal betale skatt. Også Stoltenberg snakker om at formuesskatten kan forbedres. Hvordan det skal gjøres vet vi lite om. Ingen vinner valg på å velte formuesskatten over på boligeierne. Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde kan være i nærheten av noe når han anbefaler en kraftig økning av bunnfradraget. Det vil selvsagt komme den del av befolkningen til gode som har relativt mye, men ikke i samme grad være en gavepakke til de rikeste.

Følg oss på Twitter