KOMMENTARER

Kina 40 år etter Dengs reformer

Partiet bestemmer alt, sa Kinas president. Og så stupte børsen

Partiet bestemmer alt, og overalt. Og ikke kom og pell oss på nesa. Det er Kinas XI Jinpings beskjed til verden.

KLAPPER FOR PARTIET: Kinas president og partisjef Xi Jinping holdt tirsdag tale for parti-reformator Deng Xiaoping. Foto: AFP / NTB Scanpix
KLAPPER FOR PARTIET: Kinas president og partisjef Xi Jinping holdt tirsdag tale for parti-reformator Deng Xiaoping. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke tilbake til start. Langt i fra. Men partisjef og president Xi Jinping tar Kina flere steg tilbake til røttene i Kinas kommunistiske tidsregning. I det helt avgjørende spørsmålet om reformer eller kontroll i det kommunistiske eller post-kommunistiske univers, er Xis svar mer kontroll. I en tale for å markere at det er 40 år siden Deng Xiaoping startet sine økonomiske reformer, og åpnet Kina for markedsøkonomi, sa Xi i det som var en av hans store politikk-byggende taler tirsdag:

- Praktiske reformer og åpningen (av samfunnet) de siste 40 åra har vist oss at det kinesiske kommunistpartiets lederskap er den fundamentale egenskap ved sosialismen med kinesisk karakter. Øst, vest, sør, nord, og i midten, partiet leder alt, sa Xi. For å hamre inn budskapet om kommunistpartiets ledende rolle advarte partisjefen om at framtida kan bringe farlige tidevannsbølger og fryktelige stormer:

- Bare ved å forbedre partiets lederskap og styringsevne kan vi forsikre oss om at båten med reformer og åpning (av samfunnet) vil seile framover, sa Xi.

Det var på en måte partiformannen, mer enn presidenten, puritaneren og museumsvokteren, mer enn den visjonære, som talte. For selv om Xi understreker behovet for fortsatte reformer så er vekten på behovet for partiets kontroll sterkere. Partiets rolle er til alt overmål «absolutt korrekt». Dette til tross for at anledningen var å hylle Dengs reformer, som har gitt Kina sin eventyrlige vekst de siste 40 åra. Og til tross for at Dengs snuoperasjon i det enorme landet viste for landet og for hele verden at tida før Deng ikke akkurat hadde vært «absolutt korrekt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer