KLAPPER FOR PARTIET: Kinas president og partisjef Xi Jinping holdt tirsdag tale for parti-reformator Deng Xiaoping. Foto: AFP / NTB Scanpix
KLAPPER FOR PARTIET: Kinas president og partisjef Xi Jinping holdt tirsdag tale for parti-reformator Deng Xiaoping. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Kina 40 år etter Dengs reformer

Partiet bestemmer alt, sa Kinas president. Og så stupte børsen

Partiet bestemmer alt, og overalt. Og ikke kom og pell oss på nesa. Det er Kinas XI Jinpings beskjed til verden.

Kommentar

Det er ikke tilbake til start. Langt i fra. Men partisjef og president Xi Jinping tar Kina flere steg tilbake til røttene i Kinas kommunistiske tidsregning. I det helt avgjørende spørsmålet om reformer eller kontroll i det kommunistiske eller post-kommunistiske univers, er Xis svar mer kontroll. I en tale for å markere at det er 40 år siden Deng Xiaoping startet sine økonomiske reformer, og åpnet Kina for markedsøkonomi, sa Xi i det som var en av hans store politikk-byggende taler tirsdag:

- Praktiske reformer og åpningen (av samfunnet) de siste 40 åra har vist oss at det kinesiske kommunistpartiets lederskap er den fundamentale egenskap ved sosialismen med kinesisk karakter. Øst, vest, sør, nord, og i midten, partiet leder alt, sa Xi. For å hamre inn budskapet om kommunistpartiets ledende rolle advarte partisjefen om at framtida kan bringe farlige tidevannsbølger og fryktelige stormer:

- Bare ved å forbedre partiets lederskap og styringsevne kan vi forsikre oss om at båten med reformer og åpning (av samfunnet) vil seile framover, sa Xi.

Det var på en måte partiformannen, mer enn presidenten, puritaneren og museumsvokteren, mer enn den visjonære, som talte. For selv om Xi understreker behovet for fortsatte reformer så er vekten på behovet for partiets kontroll sterkere. Partiets rolle er til alt overmål «absolutt korrekt». Dette til tross for at anledningen var å hylle Dengs reformer, som har gitt Kina sin eventyrlige vekst de siste 40 åra. Og til tross for at Dengs snuoperasjon i det enorme landet viste for landet og for hele verden at tida før Deng ikke akkurat hadde vært «absolutt korrekt».

Derfor falt også børsene i Kina og i Asia som et svar på Xis tale allerede mens talen pågikk. Børsen i Shanghai falt med 1, 2 prosent, mens børsen i Shenzhen falt 1, 5 prosent. De som hadde håpet at Xi skulle legge mer vekt på reformer enn kontroll, på privatisering i forhold til statlig kontrollert industri, hadde tapt grunn. Det var det børsene fortalte.

Når det gjelder utenrikspolitikken var Xis beskjed også klar. Og han advarte mot at noen skulle tro at de kunne komme å diktere Kina noe som helst, uten at han direkte henviste til handelskrigen mot Kina som USAs president Donald Trump har startet. Krigen ble satt på vent under G-20 toppmøtet i Argentina tidligere i måneden. Trump og Xi ble enige om to måneder mer tid til forhandlinger før Trump eventuelt setter opp tollsatsene med 25 prosent for halvparten av alle varer USA importerer fra Kina, slik han har truet med.

- Ingen er i en posisjon til å diktere det kinesiske folket hva som skal gjøres, eller ikke gjøres, sa Xi. Og trolig tenkte han på både Trumps handelskrig, og på den kritikken Kina har fått for å internere rundt en million muslimer, de fleste av dem uighurer, i Xinjiang-provinsen i Nord-Vest-Kina. Beskjeden til verden er at ingen skal komme å pelle kineserne på nesa.

Kina står overfor en vekst om er svakere enn de ti prosentene årlig, som har vært gjennomsnittet de siste 30 åra. Kommentatorer kritiserer Xi for ikke å ha gitt klarere signaler om markedsreformer, den politikken som var startskuddet for det kinesiske økonomiske mirakelet, som begynte med Deng Xiaoping for 40 år siden. Det politikken som Xi tross alt feiret i sin tale.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.