Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sosialist deluxe

Partiet for mindre vekst og velstand vokser

Norges rødeste parti framstår mer som sosialisme deluxe, enn en målbevisst knyttneve som skal knuse kapitalismen.

Anti-kapitalist: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er motstander av markedsøkonomien, men har ingen svar på hva som skal være alternativet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Anti-kapitalist: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er motstander av markedsøkonomien, men har ingen svar på hva som skal være alternativet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Store fløypartier kan fungere som en sentrifugalkraft i politikken. Populister og opportunister kan, med en hard retorisk linje, trekke nærliggende partier bort fra sentrum. Jo mer absolutte noen blir i en sak, desto vanskeligere kan det være å innta sentrumsposisjonen.

Dersom Rødt vokser seg større og sterkere, kan de ha en slik påvirkning på Arbeiderpartiet. Rabulister i Rødt kan fort få større oppmerksomhet enn pragmatiske grå mus på Youngstorget. I fagbevegelsen har de allerede vunnet markedsandeler. Om ikke alle skifter ut partiboka riktig enda, så er Moxnes en retorisk appellerende politiker for mange av dem.

Under Rødts oppsummerende pressekonferanse torsdag, var nettopp det blant Bjørnar Moxnes viktigste talepunkter: Et sterkt Rødt har dratt med seg nølerne i Ap, SV og Sp mot venstre. Med flere og flere velgere som gevinst. I saker som forbud mot innleie av arbeidskraft og strengere krav til organisering av såkalte franchise-bedrifter, har Rødt flyttet venstresiden. Ingen støttet mistillit til tidligere statsråd Sylvi LIsthaug før Moxnes fikk ut fingeren.

Moxnes blomster som ensom majestet på Stortinget. Mye takket være kombinasjonen av en samfunnsanalyse som treffer mange på venstresiden (forskjellene øker, arbeidere får mindre makt) og fjonge slagord.

Det er imidlertid en solid avstand mellom retorikk og politikk. Der slagordene lyder «folkestyre over pengemakt», «samarbeid framfor kapitalistisk konkurranse» og «demokrati framfor maktkonsentrasjon», glimrer de store konkrete politiske forslagene med sitt fravær.

Der de finnes, minner Moxnes mer om en svært reguleringsivrig SVer, enn kommunistisk avkom. I festtalen skal kapitalismen knuses. Fra Stortinget skal man unnta velferdssektoren for profitt og regulere arbeidsmarkedet litt hardere.

Dersom man skal ta Rødts visjoner om et klasseløst samfunn på alvor, er de nødt til å fylle det praktisk-politiske tomrommet med noe konkret. Eller sagt på en annen måte: Dersom det overhodet skal være mulig å forstå hva Rødt egentlig vil, må de presentere et håndfast alternativ til dagens markedsøkonomi. På deler av dagens pressekonferanse som handlet om kapitalismen, framsto partiet mer som en fjasete rød studiesirkel, enn seriøse politikere.

På pressekonferansen understreket riktignok Moxnes at han er for verdiskaping. I hvilken form og utstrekning var han imidlertid uklar om. Slik jeg forsto ham, mener Moxnes det er bra at folk arbeider og skaper verdier.

Men i hvilken grad det innebærer at vi fortsatt skal ha et næringsliv, bedrifter og privat eiendomsrett over produksjonsmidler, er høyst uklart og upresist.

I fraværet av utforming av alternative samfunnsmodeller, har partiet imidlertid vært kreative i bortforklaringen: Som unnskyldning for at de ikke er konkrete på alternativene til markedsøkonomi og kapitalisme forsøker de å si at det er «udemokratisk» å konkludere på hvilken modell man skal innrette samfunnet etter, før man har makta til å gjøre det.

Dagens Rødt er en start - hvor vi ender vet de ikke.

Det er en helt spinnvill posisjon å innta. Hvis Rødt har tenkt til å erstatte markedsøkonomien, fortjener folk vitterlig å vite hva det skal være med. Fordi samtlige av oss er tjent med regulerte markeder, økt produktivitet og økonomisk vekst, bør vi få vite hva som skal sikre oss tilgang på både penger, arbeidsplasser og produkter, dersom Rødt skulle vinne makta. Hvilke friheter, hvilke eiendeler og hvilke muligheter skal partiet frata oss? I hvilken grad skal eksisterende verdier eksproprieres og fordeles?

Det overrasker meg ikke om en grundig modell uteblir i all framtid. Dersom Rødt har tenkt å være et seriøst og redelig parti, er imidlertid slike forklaringer noe de skylder folk. Store omkalfatringer av hele samfunnsmodeller skal ikke komme etter innfallsmetoden.

Slik det står i dag, ber Rødt om litt av en blankofullmakt.