KOMMENTARER

Partiet for små ting

Frp har alltid kjempet mot dustepolitikk. Men politikken er ikke blitt mindre dustete i regjering, skriver Marie Simonsen.

DUSTEPOLITIKK:  Siv Jensen leder et parti som gikk til valg på å avskaffe dustepolitikk. Ved nærmere ettertanke var ikke det så lurt.
Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
DUSTEPOLITIKK: Siv Jensen leder et parti som gikk til valg på å avskaffe dustepolitikk. Ved nærmere ettertanke var ikke det så lurt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er lett å glemme når Siv Jensen snakker om kronekursen som om hun er ansatt i Norges Bank, at hun leder et parti som gikk til valg på å avskaffe norsk dustepolitikk. Det kan virke som også Frp-statsråder helst vil glemme det. Samferdselsministerens smil virker en smule anstrengt når han blir spurt om segway i stedet for veier. Ståhjulingen er ikke listet blant hans største bragder, men den står på lista over 30 dusteforbud som Frp lovet velgerne å fjerne så snart de kom i regjering.

Frp har tatt copyright på dustepolitikk. Mens andre partier kaller det fillesaker og sier de har viktigere ting å stelle med, har Frp gjort "latterlige forbud" til en kampsak. Det er en takknemlig oppgave. Hvis du legger lista lavt nok, er det lett å hoppe over, selv om du ikke vinner noe mesterskap.

Ingenting er lettere å harselere med enn meningsløse regler, som for eksempel forbud mot å ha lakrispiper synlig til salgs i butikkene. Samtidig stilles de andre partiene til skamme som formynderske byråkrater. En lakrispipe kan med enkle grep gjøres til et symbol på all styggedom myndigheter utsetter borgerne for, akkurat som EU-direktivet om krumningen på agurker ble et tegn på at unionen trolig var dyret i åpenbaringen. Som polemikk i valgkamp, vekker det latter og buing, og rollen som folkets røst har Frp nytt godt av alle år i opposisjon. I en fragmentert tabloidverden, klikker velgerne på enkeltsaker, i enhver forstand.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer