Partiet med is i magen

Formen er dårlig. Det plager tydeligvis Frp-ere mindre enn andre.

TAR DET MED RO: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen spiser pølse mens stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug serverer pølser før Fremskrittspartiets landsmøte i fjor.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TAR DET MED RO: Fremskrittspartiets leder Siv Jensen spiser pølse mens stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Sylvi Listhaug serverer pølser før Fremskrittspartiets landsmøte i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Kommentar

Formvurdering av partiet foran helgas landsmøte: terningkast 3.

Da Sylvi Listhaug mer eller mindre frivillig trakk seg som justisminister i fjor, fikk partiet et voldsomt hopp på målingene. Siden har pilene pekt nedover. Vår siste måling ga partiet en oppslutning på 10,1 prosent - for alle praktiske formål den nest dårligste på 18 år. Og siden det i år er kommunevalgkamp er formen egentlig enda dårligere. Ved kommunevalg gjør Frp det normalt sett svakere enn ved stortingsvalg. Gjennomsnittet av siste målinger, satt sammen av nettstedet pollofpolls, viser at Frp i kommunemålingene nå er helt nede i 8,8 prosent.

Så hvorfor plager det tilsynelatende ikke partiet mer? Er Frp-ere mindre bekymret for dårlig form enn andre?

Partiet har noen gode grunner til å ta det med ro. De er personalmessige, utrolig nok, etter reiseregningsskandaler, justisministertrøbbel og Ulf Leirsteins metoo-fall og utmelding. Siv Jensens autoritet som partileder har reelt sett aldri blitt utfordret, heller ikke av hun som nå seiler opp som arvtaker i partiet - Sylvi Listhaug. Sistnevntes innstilling som ny første nestleder skaper ro blant den indre opposisjonen i partiet, som nå vet at deres lederfigur er sikret en sentral plass framover.

Politisk er det større skjær i sjøen. Den massive mobiliseringen på målingene i forbindelse med Listhaugs avgang gir kanskje en falsk trygghet for noen i partiet. Det er ikke gitt at innvandringsspørsmålet biter like godt når de øvrige partiene utformer strengere politikk, som Arbeiderpartiet ved sist landsmøte. I Oslo har partiet rekordlav oppslutning, til tross for stor oppmerksomhet rundt utviklingen av størrelsen på innvandrerbefolkningen de siste månedene, og gjengkriminalitet. Rundt om i landet inntar bompengelister gammel Frp-territorium, og Senterpartiet (Sp) stjeler velgere. Disse politiske utfordringene er nye, og partiet har ikke partiet mulighet til å svare i dagens situasjon. Samferdselsministeren kan ikke fjerne bompengene, og de sentraliserende reformene som Sp mobiliserer på er blant denne regjeringens viktigste kjennetegn.

Partiet har is i magen. Så får vi se om nervene holder helt til stortingsvalget i 2021.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.