Partiet som lekte med ilden

Det er ikke gitt at den som leker med ilden, stifter en brann. Men faren for å brenne seg og andre er overhengende, skriver Stein Aabø.

FRP-TOPPER: Carl I. Hagen møtte Frp-leder Siv Jensen under valkampstarten på torget i Stokke i juni. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
FRP-TOPPER: Carl I. Hagen møtte Frp-leder Siv Jensen under valkampstarten på torget i Stokke i juni. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For drøyt to år siden la Europarådets kommisjon mot rasisme og intoleranse fram en rapport som konkluderte med at det i den norske samfunnsdebatten er klare undertoner av rasisme. Rapporten var skrevet før Frp-leder Siv Jensen kom med sitt utspill om «snikislamisering» i Norge, men det norske medlemmet i kommisjonen, Gudrun Holgersen, slo fast at dette utspillet var et godt eksempel på det kommisjonen pekte på.

Ettersom partiene har gitt seg selv munnkurv og inngått avtale om borgfred i sorgperioden, blir det medienes oppgave å minne om hvilket tankegods som gjennom tidene har nøret opp under fremmedfrykt og intoleranse. Dagbladet har i flere tiår på lederplass slått ned på Fremskrittspartiets grove og unyanserte utspill med brodd mot innvandrere og muslimer. Vår argumentasjon har i hovedsak dreid seg om at Frp nører opp under fremmedfrykt for å skaffe seg stemmer - det er nødvendig for å bli et stort og mektig parti - og dels at argumentasjonen er farlig. Den bidrar til å øke konfliktnivået i samfunnet, sette grupper opp mot hverandre og hemmer dermed integreringen. Dagbladet har selvfølgelig ikke vært alene om å angripe Frp på denne delen av politikken. Partiets holdninger er hovedforklaringen på at partiet ikke har kommet i regjeringsposisjon. KrF, Venstre og i lang tid også Høyre, har ikke ønsket å samarbeide med et parti som er så innvandrerfiendtlig. Høyres Per-Kristian Foss har mer enn en gang arrestert Frp for hets, kraftigst etter Siv Jensens advarsel om snikislamisering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer