Cathrine Sandnes:

Partiet som spiser av sine egne

Det har blitt sagt at revolusjonen spiser sine egne barn. Det er lenge siden Arbeiderpartiet var et revolusjonært parti, men de har i hvert fall tatt med seg denne delen av arven.

Ilustrasjon: Flu Hartberg
Ilustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Som tilskuere til politikken rakk vi akkurat å gjøre oss ferdig med sesong V, episode 281, i sagaen om Trond Giske, før Thorbjørn Jagland kom på banen for å holde den dårlige stemningen ved like. Med bitterhet vender han tilbake til krigen i 1996. Det er som å bli invitert med på en tidsreise, tilbake til en tid hvor dressene var uformelige, slipsene grufullt fargerike og LO-leder Yngve Haagensen skjelte i bakgrunnen fra ethvert bilde hvor partitoppene i Ap var samlet.

Det var den gangen Ap syntes det var elendig med 35 prosent av stemmene ved valg, og kampen mellom Jens og Jagland var en som sistnevnte ikke kunne vinne. Jens var populær i pressen og flink på tv. Jagland var innesluttet, men godt likt i fagbevegelsen. Jens var Tony Blair. Jagland var klossete. For aktørene selv er det sikkert interessant å lete i lederstriden fra midten av 90-tallet og fram til 2002 for å finne sin egen plass i historien. For oss andre er det først og fremst en påminnelse om at ingen feirer sine interne slag som Arbeiderpartiet.

Til sammenligning er det lenge siden det var en sak for avisenes forsider at Rolf Presthus ble kastet, at Kåre Willoch kranglet med Erling Norvik, og at Høyre var et parti som jevnlig kvittet seg med sine partiledere. Feiden mellom Audun Lysbakken og Kristin Halvorsen er alle i SV kloke nok til å skjønne at ingen er tjent med å rippe opp i. Selv i partiet som er mor til alle norske politiske splittelser, Venstre, er det ingen som driver omkamp om gamle lederstrider. Lars Sponheims konstante krangling med omverdenen blir sannsynligvis ansett som så hverdagslig i de kretser, at man i ettertid husker det som hans vanlige toneleie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer