FALSKE NYHETER: Donald Trump anklager stadig vekk medier for å publisere «falske nyheter». Senator ble Trump slutte med slike anklager. Foto: NTB scanpix
FALSKE NYHETER: Donald Trump anklager stadig vekk medier for å publisere «falske nyheter». Senator ble Trump slutte med slike anklager. Foto: NTB scanpixVis mer

Donald Trump og falske nyheter

Partifelle mener Trumps «fake news»-retorikk gjør skade

Senator John McCain går ut mot presidenten.

(Dagbladet): Selv mot de mest velrenommerte mediehusene, har president Donald Trump vært meget skjødesløs i twittermeldingene sine og har anklaget en rekke medier for «fake news» (falske nyheter) siden han ble tatt i ed.

Nå får presidenten kritikk fra partifellen og senatoren John McCain for retorikken han bruker mot mediene, skriver CNN. McCain, som også tidligere har vært uenig med presidenten, ber Trump endre retorikk.

- Rapporten til Committee to Protect Journalists (CPJ, organisasjon som arbeider for pressefrihet journ.anm.) viser at antallet journalister som ble fengslet i verden i 2017, inkludert 21 for «fake news»-anklager, er rekordhøyt. Donald Trump må forstå at hans skadelige retorikk bygger opp under undertrykkende regimer som fengsler journalister og tier om sannheten, skriver senatoren på Twitter.

- I HIMMELENS NAVN: Trumps talsperson Sarah Huckabee Sanders snakket om «fake news» under en pressebrief 27. juni. Da sa Brian Karem, journalist i magasinet Playboy, ifra med en tordentale. Video: The White House Vis mer

Ikke gjort nok

Rapporten, som McCain henviser til, handler blant annet om at antallet journalister som blir fengslet er rekordhøyt andre år på rad. 262 journalister ble i 2017 fengslet, hvilket er tre flere enn i fjor.

Organisasjonen skriver i rapporten at USA og andre vestlige stater ikke har gjort nok for å presse verstinglandene til å støtte opp under pressefrihet. Statene som fengsler flest journalister er Tyrkia, Kina og Egypt.

- Mønsteret gjenspeiler at det internasjonale samfunnet har sviktet i hvordan de har taklet en global krise i pressefriheten, skriver Elana Beiser, som har utarbeidet rapporten.

KRITISERER TRUMP: Senator John McCain. Foto: NTB scanpix
KRITISERER TRUMP: Senator John McCain. Foto: NTB scanpix Vis mer

Fengslet for «fake news»

I rapporten trekkes nettopp Donald Trumps retorikk fram. Det at Donald Trump ikke kritiserer ledere av enkelte land, som Tyrkia og Kina, for måten de opererer mot journalister på, gjør at de fortsetter, skriver CPJ.

Donald Trump har tidligere omtalt president Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan som en venn og under et statsbesøk i november sa Trump at USA har et «voksende vennskap» med Kina.

Som Dagbladet skrev 15. november da Trump besøkte Kina, er heller ikke menneskerettigheter et tema som USA lenger tar opp. Det har i mange år vært tradisjon for at USA tar opp slike tema i bilaterale fora, men med Trump ved roret, har dette endret seg.

CNN skriver at de ikke har fått tak i Det hvite hus i forbindelse med artikkelen.

Aller vest i Nord-Korea

- Globalt er nesten tre fjerdedeler av journalister fengslet på grunn av antistatlige anklager, mange under brede og vage terrorlover, mens antallet personer som har blitt fengslet på grunn av «fake news» har steget til 21, heter det i rapporten.

Ifølge presseorganisasjonen er Tyrkia det landet som fengsler flest journalister. 73 journalister ble i 2017 fengslet i landet, der mange venter på at saken sin skal komme opp til retten. CPJ skriver at samtlige som sitter i varetekt - eller er dømt - har kommet bak murene på grunn av «antistatlige forbrytelser».

Selv om Tyrkia, Egypt og Kina er de landene som fengsler flest journalister ifølge CPJ, er det likevel andre land pressefriheten er verre.

Ifølge pressefrihet-indeksen til organisasjonen Reporters Whitout Borders, en index som sammenlikner 180 land, er det minst pressefrihet i henholdsvis Nord-Korea, Eritrea og Turkmenistan. På den andre siden av skalaen finner man henholdsvis Norge, Sverige og Finland.