NYTT PARTI: Hans Lysglimt Johansen skåler i eggelikør under lanseringen av partiet Alliansen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYTT PARTI: Hans Lysglimt Johansen skåler i eggelikør under lanseringen av partiet Alliansen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Alternativ-Høyre

Partilederen unnlater å nevne at toppkandidatene inkluderer holocautsbenektere

Selv franske Front National forsøker i dag å distansere seg fra jødehatet partiet lenge var forbundet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 15. juni omtaler Alliansens leder seg selv og partiet som del av en ny, bred europeisk høyreside som har oppstått som reaksjon på masseinnvandringen og et «rigget» og manipulert politisk system.

Lysglimt Johansen utelater behendig det som setter Alliansen i en særstilling selv innenfor denne nye høyresiden. Flere av partiets listetopper kommer fra rasistiske og sterkt konspiratoriske miljøer av en så ekstrem art at mange vil bli overrasket over at de overhodet finnes.

På andreplass på partiets liste i Møre og Romsdal står ålesunderen Jarle Johansen. Han driver nettstedet Riksavisen, som hovedsakelig er viet til antijødiske fabuleringer. Johansen er tilhenger av det som gjerne kalles nordiskisraelittisme, og mener at nordmenn er de egentlige israelittene mens jødene er bedragere uten forbindelse med det gamle Israel.

Dette trenger ikke være antisemittisk i seg selv. Men som om dette ikke var nok, mener Johansen at jødene i virkeligheten tilber Satan, at den russiske revolusjonen og Sovjetunionen var et jødisk prosjekt og et planlagt folkemord på hvite russere, og at selv Hitler var en agent for den jødiske Rothschildfamilien. Flere artikler benekter også at de nazistiske jødeutryddelsene fant sted.

Ifølge Riksavisen er de fleste regjeringer kontrollert av «jødisk pengemakt». Jøder blir også sagt å stå bak det meste av det Jarle Johansen mener er galt i dagens verden, fra abortloven til islamsk innvandring.

På facebooksiden til partiet skriver Johansen at fanesaken hans er å gjeninnføre grunnlovens paragraf 2, som nektet jøder adgang til riket – med noen tillegg, slik at teksten blir:

«Den evangelisk-lutherske Religion forbliver Statens offentlige Religion. De Indvaanere, der bekjende seg til den, ere forpligtede til at opdrage sine Børn i samme. Jesuitter, okkult Frimureri under B’nai Brith og Munkeordener maae ikke taales. Jøder, muslimer, budhister, hinduister og Satanister og Luciferianere ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget (Vi har nok med våre egne Satanister).»

I denne sammenhengen blir de to andre øverste kandidatene nærmest for bagateller å regne: Kaspar Birkeland har bakgrunn fra organisasjonene Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN) og Norwegian Defence League (NDL). I juli 2014 vakte han oppsikt ved å minnes terrorhandlingene 22. juli med å skrive følgende budskap på facebooksiden sin: «På denne dagen for tre år siden ble det slutt på treningsleir for palestinere/Hamas på Norsk jord. :-)».

Kirkeorganist Petter Amundsen er kjent fra fjernsynsdokumentaren «Shakespeares hemmelighet», der han hevdet at skuespillene i virkeligheten var et kodet skattekart.

For alle andre partier – også høyrepartiene Lysglimt Johansen identifiserer seg med – ville en kandidat som Jarle Johansen vært en katastrofe. Selv franske Front National forsøker i dag å distansere seg fra jødehatet partiet lenge var forbundet med. Men ikke for Alliansen, der Lysglimt Johansen i stedet fraskriver seg alt ansvar ved å si at kandidatene hans er fristilte til å mene hva de vil, selv om dette inkluderer kollektivt å beskylde jøder for satandyrkelse og folkemord.

Lysglimt Johansen avslutter med å erklære at partiet hans representerer sannheten som trenger seg fram i et hav av løgner. I så fall bør dette også inkludere sannheten om hans eget parti og hva slags kandidater han og partiet mener er skikket til å sitte på Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer