DEBATT

Debatt: Alternativ-Høyre

Partilederen unnlater å nevne at toppkandidatene inkluderer holocautsbenektere

Selv franske Front National forsøker i dag å distansere seg fra jødehatet partiet lenge var forbundet med.

NYTT PARTI: Hans Lysglimt Johansen skåler i eggelikør under lanseringen av partiet Alliansen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NYTT PARTI: Hans Lysglimt Johansen skåler i eggelikør under lanseringen av partiet Alliansen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 15. juni omtaler Alliansens leder seg selv og partiet som del av en ny, bred europeisk høyreside som har oppstått som reaksjon på masseinnvandringen og et «rigget» og manipulert politisk system.

Lysglimt Johansen utelater behendig det som setter Alliansen i en særstilling selv innenfor denne nye høyresiden. Flere av partiets listetopper kommer fra rasistiske og sterkt konspiratoriske miljøer av en så ekstrem art at mange vil bli overrasket over at de overhodet finnes.

På andreplass på partiets liste i Møre og Romsdal står ålesunderen Jarle Johansen. Han driver nettstedet Riksavisen, som hovedsakelig er viet til antijødiske fabuleringer. Johansen er tilhenger av det som gjerne kalles nordiskisraelittisme, og mener at nordmenn er de egentlige israelittene mens jødene er bedragere uten forbindelse med det gamle Israel.

Dette trenger ikke være antisemittisk i seg selv. Men som om dette ikke var nok, mener Johansen at jødene i virkeligheten tilber Satan, at den russiske revolusjonen og Sovjetunionen var et jødisk prosjekt og et planlagt folkemord på hvite russere, og at selv Hitler var en agent for den jødiske Rothschildfamilien. Flere artikler benekter også at de nazistiske jødeutryddelsene fant sted.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer