KOMMENTARER

Metoo og maktkamp:

Partipolitikk på sitt verste

I metoo-sakene har maktkamp tåkelagt fakta. Partiene må ta et oppgjør med sin blinde og ødeleggende hang til intern strid.

Tegning: Finn Graff:
Tegning: Finn Graff: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I fjor reiste jeg på nær samtlige av partienes landsmøter. De er fascinerende møteplasser. Partifeller bruker to-tre dager på å krangle om alle detaljer i partiets politikk, vedta den og raskt etablere én felles sannhet. Flere enn meg lar seg begeistre av denne ånden, evnen til å finne sammen om budskapet.

Men under overflaten fortsetter rivningene. Striden om politiske veivalg fortsetter, maktbalansen mellom ulike fraksjoner og fylkeslag telles og veies. Kampen internt i partiene kan være langt tøffere enn mellom dem. Hva er stillingen mellom Oslo Ap og Akershus Ap? Du kan være trygg på at noen følger med på målscoren.

Det er ikke unaturlig at det blir sånn. I alle organisasjoner av en viss størrelse danner det seg leire som internt kjemper om definisjonsmakten. Politikken skiller seg likevel ut. Her råder demokratiet i mye større grad enn andre steder. En bedriftleder kan kjempe gjennom sin sak, selv om flertallet skulle stritte imot. I partiene er det veldig ofte flertallet som avgjør. Det betyr at du må holde orden på stemmetallet ditt, og orientere deg så du ikke stemmer avvikende. Det sørger for orden i rekkene. Det betyr også at hvilken leir du befinner deg i kan spille vel så mye rolle for hva du støtter, som selve innholdet i saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer